TONE SMEĆA

Na karlovački pročistač otpadnih voda neželjeni otpad dolazi uvijek, ne samo u “vrijeme korone”: Kanalizacija nije kanta za smeće

Pročistač otpadnih voda na Mekušju

Veliki broj građana još nije shvatio da kanalizacija nije kanta za smeće pa u nju bacaju sve i svašta. Podsjetimo, KAportal je pisao kako na karlovački pročistač kroz sustav čak "doputovala" i poluraspadnuta lešina krave

Na karlovački pročistač tone otpada koji tamo ne bi trebao biti dolaze uvijek, a ne samo u “koronadoba”, a za pretpostaviti je da se u cijevima sustava odvodnje grada Karlovca našao i određeni broj maskica za lice i gumenih zaštitnih rukavica. 

Naime, veliki broj građana još uvijek nije shvatio da kanalizacija nije kanta za smeće pa u nju bacaju sve i svašta. Podsjetimo, KAportal je pisao kako na karlovački pročistač kroz sustav čak “doputovala” i poluraspadnuta lešina krave a koju je netko jednostavno – bacio u kanalizaciju?!

– Nažalost, sama prisutnost otpada kojem nije mjesto u sustavu javne odvodnje problem je koji ne jenjava, unatoč brojnim apelima, lecima,edukaciji lokalne zajednice. Naime, godišnje prosječno iz javnog sustava odvodnje izvučemo oko 50 tona otpada kojeg pretežno čine krpe, vlažne maramice i štapići za uši, rečeno nam je u karlovačkom Vodovodu i kanalizaciji na naš upit jesu li ovih dana primjetili da se među otpadom na pročistaču nalazi i osobna zaštitna oprema za koronavirus. 

Zagrebački komunalci su se požalili na taj problem, no neželjeni otpad na pročistaču je izgleda uobičajena stvar.

– U vrijeme proglašene epidemije nije bilo smetnji u radu pročistača otpadnih voda, svi procesi odvijali su se nesmetano i najvažnije, učinkovito. Po organskom opterećenju vidljivo je da su ljudi bili doma i da su se smanjile migracije, kažu nam u Vodovodu.

Zbog dugotrajnijeg sušnog perioda količine otpada pristigle na pročistač su bile male, jer se taložio u sustavu. S dolaskom kišnog perioda, sustav će se isprati i tada će se povećati dotok otpada. 

– Međutim, u 9 godina rada imamo veliko iskustvo i važno je dobro održavati sustav pumpi i rešetki kako taj otpad ne bi izazvao veće probleme. Problem je jer građani i dalje u njega bacaju otpad kojem je mjesto u kanti za smeće, dodaju u Vovododu.

Napominju da ovaj problem nije stran ni drugim zemljama, može se riješiti jednostavnom promjenom navika, zato često govore da odgovornost počinje u našim domovima. Vodovod je pokrenuo i razne edukacijske programe, a jedan od njih je namijenjen karlovačkim osnovnoškolcima u okviru projekta Edukavika.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest