MOTUS VITA EST

Nakon karantene i karlovački “penzići” uživaju u proljeću – nordijsko hodanje prava rekreacija za njihovu dob

Krasna li jutra! Konačno smo i ovo dočekali! Ne mogu vjerovati...

Bile su to najčešće riječi umjesto pozdrava u utorak malo prije devet sati, na obali Korane, nedaleko od velikoga Koranskog slapa u Karlovcu. Dotadašnju jutarnju tišinu parali su samo huk rijeke i ptičji pjev, a onda su sa svih strana počeli pristizati ljudi sa štapovima u rukama.

Nordijski hodači iz Matice umirovljenika Karlovca, nakon “koronaške” stanke koja je trajala dva i pol mjeseca, okupili su se da bi nastavili ono što najviše vole. Jedva su dočekali da ponovo krenu svojim stazama, pohrlili jedni drugima ususret, a onda bi se prisjetili dogovora o preporučenom razmaku i odgovornome ponašanju. 

– U vrijeme zabrane okupljanja bili smo povremeno u telefonskim ili internetskim kontaktima, a neki članovi su hodali sami ili u parovima. Koliko nam je nedostajalo hodanje kao tjelesna aktivnost, nedostajalo nam je i druženje. Naime Sekcija nordijskih hodača djeluje već desetu godinu pa su se uz ugodna druženja razvila poznanstva i prijateljstva. A svi smo osobe treće životne dobi i svjesni koliko nam koristi ova vrsta fizičke aktivnost. Naime, nordijsko hodanje je korisno i prihvatljivo za sve dobne skupine, od mladih do najstarijih, a među nama su vrlo aktivni hodači s više od 80 godina, kaže nam Darinka Marijanić, koja već desetljeće promovira ove aktivnosti i vodi sekciju, unatoč stalnim preprekama, koje s mukom, neumornim radom i ljubavlju prema nordijskome hodanju uspijeva svladati ili zaobići.

Eto, ni koronavirus ni to što su zbog njega zamrle umirovljeničke udruge i izvori njihova financiranja, nije zaustavilo Darinku i oko 60 njezinih sljedbenika. Danas ih se na obali Korane okupilo čak 35, mahom s više od 70 pa čak i više od 80 ljeta na leđima.

– Osim hodanja po karlovačkim lijepim stazama, obišli smo dosad veći dio Hrvatske, sudjelujući na festivalima nordijskoga hodanja ili na izletima. Već je poznato kako smo organizirali četiri uspješna festivala noeduijskoga hodanja i pješačenja u Karlovcu i lani u Rastokama. I ove godine planirali smo za 1. svibanj s Turističkom zajednicom Slunja organizirati 6. festival nordijskoga hodanja u Karlovačkoj županiji, u Rastokama, ali smo ga otkazali zbog pandemije, kao i festival u Opatiji i u Trakošćanu u travnju i svibnju, na kojima smo htjeli sudjelovati . Danas se veselimo nastavku hodanja i druženja i nadamo se da nam se ovakve pauze više neće dogoditi, rekla nam je Darinka Marijanić.

Uslijedilo je desetminutno zagrijavanje, a onda je preporučenim razmakom razvučena kolona krenula obalom Korane nizvodno.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest