KAMPANJA NA BICIKLU

Zmajlović: U zabačenim dijelovima Karlovačke županije ima domaćinstava koji nemaju ni struju i vodu, a kamoli Internet

U našem mandatu bili su pripremljeni ugovori za izvođače radova u Centru za odlaganje otpadom na Babinoj Gori, ali je to s dolaskom nove vlasti usporeno, rekao je Zmajlović.

Mediji i društvene mreže su glavni “alat” političara da u predizbornoj kampanji dopru do birača. Saborski zastupnik SDP-a Mihael Zmajlović otišao je korak dalje od promotivnih konvencionalnosti i odlučio svoju izbornu bazu obići biciklom i doživljaje zapisivati na svom facebook profilu i blogu . To što je odabrao električni bicikl ima svoju simboliku. Kako kaže, kao bivši ministar zaštite okoliša imam odgovornost i obavezu promovirati čišći promet i zdrav okoliš. “Uostalom, u mojoj rodnoj Jaski električni bicikli već godinama stoje na raspolaganju stanovnicima.”

Turneju je započeo je u subotu u Gajnicama, na najistočnijoj točki 7. izborne jedinice koju naziva čudnovatim kljunašem jer se proteže od Zagreba i Samobora preko Jaske, Karlovca, Ogulina, Gorskog kotara sve do Novog Vinodolskog.

Današnja stanica je bio Karlovac, središte Karlovačke županije koja je jedina cijelom svojoj površinom u 7. izbornoj jedinici gdje je s Karlovčanima razgovarao o gospodarskom programu Restart koalicije i slušao o problemima koje muče Karlovac.

– Evidentno je da je Karlovac preslabo prometno povezan sa Zagrebom, a posebno tu mislim na željeznički promet. Stotine Karlovčana svakodnevno putuju na posao u Zagreb i željeznica je idealan način da se za 30 minuta stigne iz centra u centar. Zalagat ću se u Saboru da se vozni red zgusne, da se poveća broj linija koje kreću iz Duge Rese i Karlovca. To govorim i iz perspektive mog Jastrebarskog koja će također biti bolje povezana sa Zagrebom ako Karlovac bude bolje povezan, kaže Zmajlović. Zaključuje kako bolja prometna povezanost ne jamči samo lakšu komunikaciju s glavnim gradom već povećava atraktivnost Karlovca, Jaske i Duge Rese za nova naseljavanja. Kako kaže, nije logično da grad na tako atraktivnom mjestu u deset godina izgubi pet tisuća stanovnika kao što je slučaj s Karlovcem.

Prisjetio se Zmajlović u Karlovcu kako je kao ministar zaštite okoliša uspio dovesti kraju sanaciju jednu od najvećih ekoloških crnih točki u Hrvatskoj, divlje odlagalište opasnog otpada na Lemić Brdu.

– Žao mi je što Karlovčani i dalje moraju trpjeti smrad s odlagalištu na Ilovcu. U našem mandatu bili su pripremljeni ugovori za izvođače radova u Centru za odlaganje otpadom na Babinoj Gori, ali je to s dolaskom nove vlasti usporeno. Koliko vidim, tek se prošlo proljeće počela graditi pristupna cesta od 1800 metara i za tu cestu im je trebalo godinu dana. Tu se stvari moraju bitno ubrzati kako bi se ostvario cilj da se 2023. napokon zatvori i sanira odlagalište smeća na Ilovcu, kaže bivši ministar.
Zmajlović je kao nositelj SDP-ove strategije digitalne transformacije govorio u Karlovcu i o digitalizaciji kao jednom od ključeva izlaska iz recesije i stvaranja prosperitetne Hrvatske.

– Digitalizacija je jedan od najvećih potencijala za poboljšanje javne uprave i novi motor rasta za ekonomiju, nedovoljno iskorišten u Hrvatskoj. Dovoljno je reći da primjenom mjera digitalizacije do 2030. godine možemo povećati učinkovitost javnog sektora za 50 posto, a udio ICT industrije s današnjih 5 podignuti na 10 posto BDP-a, rekao je Zmajlović. Dodao je kako je svjestan da u zabačenim dijelovima Karlovačke županije ima domaćinstava koji nemaju ni struju i vodu, a kamoli Internet, ali upravo otklanjanje tih osnovnih infrastrukturnih problema i ujednačeni razvoj je sastavni dio gospodarskog programa Restart koalicije i digitalne transformacije Hrvatske. 

Kroz mnoge od tih zabačenih krajeva će i proći biciklom i iz prve ruke se uvjeriti što bi ljudima daleko od metropole poboljšalo kvalitetu života. Kaže kako mu je to i primarni cilj, ali htio je pokazati da i političari mogu biti obični i ležerni.

– Da mogu staviti na glavu kacigu, okretati pedale i pokazati našim građanima da želimo i možemo biti topliji, ljudskiji i pristupačniji. Vjerujem da i kolege mogu ovim potaknuti da se bave problemima građana, a ne besmislenim međusobnim prepucavanjem. I ako i jedan problem na kojim naiđem putem bude nekad u budućnosti riješen, reći ću sam sebi da je sve ovo imalo smisla, zaključio je Mihael Zmajlović, kandidat Restart koalicije u 7. izbornoj jedinici. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest