Da svima bude lakše

U domove skoro 400 najtežih bolesnika mobilni palijativni tim dolazit će brže i češće – novim automobilom “pokrivat će” cijelu Karlovačku županiju

Pixabay.com

Mobilni palijativni tim pruža pomoć u liječenju boli i drugih simptoma najtežim bolesnicima, ali i psihosocijalnu potporu i njima i njihovim obiteljima.

– Jedno vozilo već je nabavljeno 2019. godine, a sada ćemo dobiti veću mobilnost i mobilnog palijativnog tima i drugih zdravstvenih radnika, po potrebi. Nastojat ćemo širiti tu djelatnost, osnivanjem još jednog mobilnog palijativnog tima kada osiguramo kadrovske kapacitete. Sve je to s ciljem da korisnici naših usluga dobiju najkvalitetniju moguću zdravstvenu uslugu i u tome ćemo i dalje ustrajati, izjavila je ravnateljica Doma zdravlja Karlovac Tatjana Šterk- Tudić, na današnjem preuzimanju novog automobila namijenjenom mobilnom palijativnom timu.

Kupila ga je, kao i prvo, Karlovačka županija, izdvojivši nešto manje od 87.000 kuna, kako bi ovakvu, specifičnu zdravstvenu skrb omogućila najtežim bolesnicima u svim mjestima županije.

– Želimo da svakom pacijentu od Plaškog, Lasinje, Žumberka… bude dostupna ova usluga. I ovo je učinjeno u nadi i želji da sva ta bol koju pacijenti imaju bude što prije otklonjena i oni budu zbrinuti u sustavu koji je za njih primarni, kazala je dožupanicaa Vesna Hajsan Dolinar, uručujući ključeve automobila.

Domu zdravlja Karlovac palijativna skrb jedna je od djelatnosti pa je tako u rujnu 2017. započeo rad Centar za koordinaciju palijativne skrbi, a dvije godine kasnije mobilni palijativni tim. Cilj je poboljšati kvalitetu života pacijenata u terminalnoj fazi bolesti, najčešće oboljelih od malignih bolesti, te s različitim oblicima demencija. Palijativni tim pomaže u liječenju boli i drugih simptoma najtežim bolesnicima, te daje psihosocijalnu potporu i njima i njihovim obiteljima, i to u njihovim domovima, ali i u ordinacijama, bolnicama…

U Karlovačkoj županiji lani su bila 382 korisnika palijativne skrbi, a takva je srb u ovoj županiji, podsjetila je ravnateljica HZHM Maja Grba Bujević, započeta prije 20-ak godina.

– Palijativni pacijenti su vrlo teški pacijenti s kojima dolaze u doticaj njihove obitelji koje se o njima trebaju skrbiti i koje često puta ne mogu same izaći na kraj s određenim stanjima koja ti pacijenti imaju. Palijativni postupci su vrlo često jako specifični, zahtijevaju tehniku i vještinu i to treba naučiti i treba primjenjivati u kući pacijenta. Nisu to samo maligni pacijenti, to su pacijenti koji imaju kronični problem koji treba rješavati, a takvih je iz dana u dan sve više i najbolje bi bilo da se većina mogućih medicinskih postupaka obavi u kući pacijenta. Ovaj Dom zdravlja i Karlovačka županija u tome prednjače; u nekim se županija u posljednje vrijeme stvaraju palijativni timovi. Veseli me da je HZZO u mreži javne službe odobrio još jedan mobilni palijativni tim Karlovačkoj županiji, što je jako važno jer je županija velika i potrebe su velike, a treba težiti da imamo što više takvih timova, zaključila je Grba Bujević.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest