POKORENI GRAD

U Zorin domu pred velikim brojem posjetitelja predstavljena knjiga kolumni i ogleda Marina Bakića iz proteklih 12 godina

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Gradskom kazalištu Zorin dom pred zaista lijepim brojem posjetitelja predstavljena je knjiga kolumni i ogleda Marina Bakića nastajalih u periodu od 2008. do 2020. godine pod nazivom "Pokoreni grad".

O knjizi su govorili prof. dr. sc. Vladimir Lay, pomoćnik v.d. urednika Novog lista i nekadašnji urednik Karlovačkog lista Damir Kundić te predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

Gotovo jedinstvena poruka izlagača bila je da je riječ o knjizi koja nadilazi karlovačke okvire – iako govori o našoj sredini, mogla bi biti o bilo kojem hrvatskom gradu pa je i treba promovirati i izvan gradskih i županijskih granica. 

Bakić je oštar i britak kritičar društvene stvarnosti, kako vladajućih političara koji su, sasvim prirodno, prvi na udaru njegovog pera, tako i, kad zatreba, i opozicije, ali i građanstva koje je prešutno dopustilo vlastitu pasivizaciju. 

No, velik odaziv ovom predstavljanju, kao i neke druge gradske akcije među kojima su i one koje je započeo upravo Bakić, kao što je iznimno uspješna akcija “Spasimo Koranu”, svjedoče i da grad ipak nije pokoren, ili kako je Vladimir Lay dobro poentirao “Prekrižimo li samo jedno slovo – naslov se pretvara u Pokreni grad, što je meni i glavna poruka ovog djela!”. 

Na punih 480 stranica iscrpnog štiva autor se prvenstveno bavi gradskim temama, ali ne libi se “odlutati” i u nacionalne te pokazuje da itekako ima kapaciteta i za kolumnu koja bi se bavila i širim prostorima od gradskih. 

Spomenimo i da je u glazbenom dijelu nastupio Bob Milan.

Knjiga se može nabaviti po gotovo simboličnoj cijeni od 60 kuna u Paviljonu Katzler te narudžbom na e-mail adresu info@aktivirajkarlovac.net. 

Vrijedi naručiti, vrijedi pročitati, ali više od svega – vrijedi postati aktivan građanin, jer sve što se događa u Karlovcu, ali i cijeloj Hrvatskoj, velikim je dijelom posljedica upravo pasivizacije koju smo si sami dopustili.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest