
Za sve koji žele okusiti ovu tradicionalnu slasticu, dijelimo recept.
Tradicionalna ogulinska masnica od sada službeno nosi status kulturnog dobra Republike Hrvatske. Radosnu vijest s ponosom su podijelile članice Udruge žena Ogulin koje su bile inicijatorice postupka zaštite ove jedinstvene gastronomske delicije.
„S ponosom vas obavještavamo da je umijeće izrade masnica službeno upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske! Ova odluka potvrđuje ono što smo mi Ogulinke oduvijek znale – da je naša ogulinska masnica, kraljica stola, puno više od recepta. Ona je simbol tradicije, zajedništva i ljubavi koja se prenosi generacijama“, poručile su iz Udruge.
Zahvalile su Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, kao i svojoj članici Mihaeli Stipetić, koju su nazvale „neustrašivom vođom tima“. Čestitke su uputile i timu iz Otočca koji je također sudjelovao u procesu.
Za sve koji žele okusiti ovu tradicionalnu slasticu, dijelimo recept.
Recept za ogulinsku masnicu
Tijesto:
- 700 g brašna
- 1 kockica kvasca
- prstohvat soli
- 2 žutanjka
- 4 dl mlijeka
- 2 žlice masti
Zamijesite tijesto i ostavite da se digne. Kad udvostruči volumen, podijelite ga na tri dijela. Svaki dio razvaljajte u oblik pravokutnika, prema veličini lima. Premažite nadjevom, poškropite mašću i zarolajte. Valjke položite u pleh s razmakom, premažite mašću i ostavite ponovno da se dižu. Pecite oko 1 sat na 180 °C (ovisno o pećnici).
Nadjev:
- 3 žutanjka (mogu i cijela jaja)
- istučena 3 bjelanjka
- 5 glavica luka (sitno narezanog i pirjanog na masti)
- sol
Kada se luk karamelizira, ostavite ga da se ohladi, zatim pomiješajte s jajima. Masnicu režite kad se potpuno ohladi.







