SJAJNA VIJEST

Ogulinskoj masnici laskavi status kulturnog dobra RH: “Ova odluka potvrđuje ono što smo mi Ogulinke oduvijek znale”

Za sve koji žele okusiti ovu tradicionalnu slasticu, dijelimo recept.

Tradicionalna ogulinska masnica od sada službeno nosi status kulturnog dobra Republike Hrvatske. Radosnu vijest s ponosom su podijelile članice Udruge žena Ogulin koje su bile inicijatorice postupka zaštite ove jedinstvene gastronomske delicije.

„S ponosom vas obavještavamo da je umijeće izrade masnica službeno upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske! Ova odluka potvrđuje ono što smo mi Ogulinke oduvijek znale – da je naša ogulinska masnica, kraljica stola, puno više od recepta. Ona je simbol tradicije, zajedništva i ljubavi koja se prenosi generacijama“, poručile su iz Udruge.

Zahvalile su Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, kao i svojoj članici Mihaeli Stipetić, koju su nazvale „neustrašivom vođom tima“. Čestitke su uputile i timu iz Otočca koji je također sudjelovao u procesu.

Za sve koji žele okusiti ovu tradicionalnu slasticu, dijelimo recept.


Recept za ogulinsku masnicu

Tijesto:

  • 700 g brašna
  • 1 kockica kvasca
  • prstohvat soli
  • 2 žutanjka
  • 4 dl mlijeka
  • 2 žlice masti

Zamijesite tijesto i ostavite da se digne. Kad udvostruči volumen, podijelite ga na tri dijela. Svaki dio razvaljajte u oblik pravokutnika, prema veličini lima. Premažite nadjevom, poškropite mašću i zarolajte. Valjke položite u pleh s razmakom, premažite mašću i ostavite ponovno da se dižu. Pecite oko 1 sat na 180 °C (ovisno o pećnici).

Nadjev:

  • 3 žutanjka (mogu i cijela jaja)
  • istučena 3 bjelanjka
  • 5 glavica luka (sitno narezanog i pirjanog na masti)
  • sol

Kada se luk karamelizira, ostavite ga da se ohladi, zatim pomiješajte s jajima. Masnicu režite kad se potpuno ohladi.

Iz naše mreže
Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest