USPJEŠNA GODINA

Muzej Domovinskog rata na Turnju slavi u nedjelju 1. rođendan uz besplatan ulaz – posjetilo ga 46 tisuća gostiju

Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj će u nedjelju, 5. srpnja proslaviti svoj prvi rođendan. Unatoč ovogodišnjem pandemijskom okruženju muzej u prvoj godini postojanja bilježi izvrsne rezultate.

Naime, u prvih godinu dana posjetilo ga je nešto više od 46.000 posjetitelja, što je zaista dobra brojka uzevši u obzir da je normalno poslovanje trajalo tek do sredine ožujka, nakon čega je zbog pandemije koronavirusa muzej prvo bio zatvoren, a zatim nastavio rad uz ograničenja.

Jedinstvena suvremena izložba “Karlovac 1991. – 1995.” sa svojim unutarnjim i vanjskim izložbenim prostorom nudi sadržaj prilagođen svim uzrastima što je primarni razlog izvrsne posjećenosti muzeja. Zbirke Odjela suvremene povijesti od stvaranja RH broje više od dvije tisuće predmeta, a na samoj izložbi je izloženo 350 originalnih eksponata.

Nakon otvaranja prošlog srpnja u jeku turističke sezone broj posjetitelja bio je iznimno visok, a u vansezonskom razdoblju muzej se okrenuo edukativnim programima. Muzej u velikom broju posjećuju stranci, štoviše dosad je bilo više posjetitelja iz inozemstva nego domaćih, a najviše gostiju iz Njemačke, Kine, Francuske, Španjolske, Češke, Slovačke, Poljske i Mađarske.

Uz redovne pedagoške aktivnosti muzej sudjeluje i u dva projekta čiji je cilj produbljivanje znanja o Domovinskom ratu. Radi se o vrijednim projektima pod nazivom “Domovinski odgoj – škola u muzeju” i partnerskom projektu s  Memorijalnim centrom Domovinskog rata Vukovar  “Posjet učenika osmih razreda Karlovcu”.

Do kraja godine u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj bit će izdan katalog stalne izložbe  “Karlovac 1991. – 1995.” koji priprema viša kustosica i autorica same izložbe Ružica Stjepanović. Za godinu 2021. u muzeju se pripremaju razne izložbe i edukativni programi, uslijedit će izložba Domovinski rat u stripu, izložba povodom 30. obljetnica 110. brigade te izložba “Lica Karlovčana 90-ih i danas”.

Kao svaka organizacija koja drži do svoje povezanosti sa zajednicom i s njom se isprepliće, tako i Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj u svojoj muzejskoj suvenirnici drži proizvode i djela Karlovčana. U suvenirnicama lokacija Gradskog muzeja Karlovac nalazi se više od 130 proizvoda od oko 25 dobavljača, a od kojih je većina iz Karlovačke županije.

Muzej će svoj prvi rođendan proslaviti na najljepši način, uz druženje s posjetiteljima. U nedjelju, 5. srpnja ulaz u muzej bit će besplatan tijekom radnog vremena od 10.00 do 18.00 sati, a u 10.00, 13.00 i 16.00 sati za posjetitelje će biti organizirana tematska vodstva po stalnom postavu. Zainteresirani za tematska vodstva trebaju se predbilježiti na e-mail adresu posjet@gmk.hr kako bi se mogla osigurati sigurnost svih posjetitelja i zaposlenih tijekom posjeta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest