
„Svaki lokal i svaki gost imaju svoju priču. To su lekcije koje se ne uče iz knjiga, nego iz stvarnog rada i komunikacije s ljudima“, kaže Boris Pogačić
Kada je 1983. godine kao mladić zakoračio u Hotel Korana u Karlovcu, Boris Pogačić nije mogao ni naslutiti da će mu ugostiteljstvo postati životna škola. Danas, s više od 40 godina iskustva i zvanjem savjetnika, svoje znanje i vještine prenosi učenicima Srednje škole Topusko.
„Vrlo brzo sam shvatio da to nije samo posao – to je način života“, prisjeća se Pogačić svojih prvih radnih dana u Karlovcu. Nakon toga karijera ga je vodila kroz poznate hotele na Jadranu – od Selca do Kraljevice – gdje je stjecao iskustva i brusio vještine konobara. Paralelno se usavršavao, osvajao nagrade u miksologiji i barmenskim natjecanjima te stjecao pedagošku izobrazbu.

Poduzetničke vode
Osim rada u hotelima, okušao se i u poduzetničkim vodama. Njegov restoran KA-555 ušao je među 100 najboljih u Hrvatskoj već nakon tri godine rada. Vodio je i restoran Zlatna ribica u Ribniku te kafić na starom gradu Dubovac.
„Svaki lokal i svaki gost imaju svoju priču. To su lekcije koje se ne uče iz knjiga, nego iz stvarnog rada i komunikacije s ljudima“, kaže.
Posljednjih 15 godina svoju strast i znanje usmjerio je na obrazovanje mladih. Kao nastavnik u Srednjoj školi Topusko, gdje je napredovao do zvanja savjetnika, ističe važnost prenošenja praktičnih iskustava novim generacijama.
Traženi posao
„Konobarski posao nije samo nošenje pladnja – to je vještina komunikacije, brzog razmišljanja, ljubaznosti i profesionalnosti“, poručuje Pogačić.
Naglašava i da je ugostiteljski posao danas traženiji nego ikad.
„Konobar ima sigurnost zaposlenja, mogućnost rada u zemlji i inozemstvu te priliku za napredovanje. To nije samo profesija, već dinamična i zanimljiva karijera koja otvara vrata svugdje u svijetu.“

Osmašima i njihovim roditeljima poručuje da je Srednja škola Topusko izvrstan izbor. Škola, smještena uz Top Terme, nudi suvremene praktikume, učenički dom i mogućnosti stipendiranja.
Pravi izbor
„Ako volite rad s ljudima i želite učiti vještine koje vrijede u cijelom svijetu – ovo je pravi izbor za vas“, zaključuje Pogačić.
Danas ga pamte i kao konobara, i kao poduzetnika, i kao natjecatelja u miksologiji, ali ponajviše kao učitelja koji s jednakom strašću prenosi ljubav prema poslu novim generacijama.



