STANJE U GOSPODARSTVU

Mandić najavio novi rebalans proračuna i zaključio: Karlovačko gospodarstvo je izdržalo pola godine od početka pandemije

Mandić je izrazio zadovoljstvo jer su veliki gospodarski sustavi u Karlovcu uspjeli poslovati čak i daleko iznad očekivanja i predviđanja iz ožujka, pa će tako u rebalansu biti vidljivi povećani prihodi od poreza i prireza.

– Karlovačko gospodarstvo je izdržalo ovih šest mjeseci od početka pandemije i to se vidi po prihodima u proračunu, zaključio je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić te za drugi dio rujna najavio novi rebalans gradskog proračuna. 

– Vidljivo je nakon 6 mjeseci da su mjere Vlade i Grada Karlovca polučile rezultat. Poslovanje je definitivno bilo otežano no oni najugroženiji su izdržali odnosno koliko toliko uspjeli su zadržati okvire svog poslovanja. Nama je bilo jako važno da mjere uskladimo s prijedlozima i Obrtničke i Gospodarske komore i išli smo tim putem. Obrtnicima i uslužnim djelatnostima još na raspolaganju ostaje mjera sufinanciranja dezinfekcijskih sredstava za koja se i dalje mogu podnositi zahtjevi, jer je očito da ta mjera koja iziskuje trošak i dalje biti na snazi. Od 500 tisuća predviđenih kuna utrošeno je malo više od 300 tisuća a taj iznos će se u rebalansu i dodatno pojačati, kaže Mandić.

Grad Karlovac je, podsjetila je pročelnica Daniela Peris, u koronakrizi donijela paket mjera za ublažavanje njezinih posljedica pa je tako privremeno bila obustavljena naplata komunalne naknade, zakup javnih površina, spomenička renta, zakupnine, subvencirale su se kamate na kredite za obrtna sredstva. U paketu mjera vrijednim  sedam milijuna kuna pomoglo se i OPG-ovima zakupom prostora za prodaju sadnica i voća, osigurana su sredstva da projekt Zeleni cvijet može ići dalje, građani i dalje mogu koristiti gradske vrtove na Gazi, dok je Grad osmislio e-tržnicu, web adresar preko koje OPG-ovi u Karlovačkoj županiji mogu plasirati svoje proizvode. E-tržnica ide dalje, a Peris najavljuje da će uskoro dobiti i web shop.

Mandić je izrazio zadovoljstvo jer su veliki gospodarski sustavi u Karlovcu uspjeli poslovati čak i daleko iznad očekivanja i predviđanja iz ožujka, pa će tako u rebalansu biti vidljivi povećani prihodi od poreza i prireza. Gradski proračun fino su podebljala ulaganja u novu poslovnu zonu u Gornjem Mekušju s 4,4 milijuna kuna, a kako je najavljeno potpisivanje još jednog ugovora s tvrtkom za preradu voća i povrća iz Pisarovine, do sjednice Gradskog vijeća i rebalansa taj iznos će biti još veći. 

Ide dalje i najzahtjevniji projekt aglomeracije. Za svoj dio obveza Grad je osigurao sresdtva tako da je u tijeku javna nabava za svih pet cjelina. Traje do 10. rujna a u karlovačkoj gradskoj upravi su uvjereni da neće biti probijanja cijena, te da će moći potpisati ugovore i završiti cijeli postupak. 

– Pokazalo se da su u sektoru turizma najpogođeniji hoteli, a mi smo još u veljači prije pandemije krenuli s izmjenom naplate komunalne naknade kod hotela, ne po kvadraturi nego u odnosu na 1,5 posto njihove dobiti. S ozbirom da hoteli neće imati gotovo nikakvu dobit, komunalna naknada im neće biti teret, rekao je gradonačelnik. Grad se, dodaje, u startu odrekao oko tri milijuna kuna od komunalne naknade, a sad naplata ide lošije što je i bilo predviđeno.

– Dio građana i gospodarstva nije još u stanju podmirivati te obveze, a mi sukladno odlukama Vlade i preporukama nismo pokretali postupke ovrhe. Vidjet ćemo kako će se to razvijati. Svjesni smo situacije i ovrhe nam nisu cilj, nastavlja Mandić. Kako dodaje, svi kapitalni projekti su nastavljeni i svi su dovedeni do uporabnih dozvola. Za sljedeći tjedan najavljeno je otvaranje vrtića u Mahičnu i na Dubovcu i djeca će u njih moći krenuti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest