FINANCIRAN NOVCEM EU

Do 2023. godine provodi se novi projekt Veleučilišta u Karlovcu – cilj unapređenje stručne prakse

osnovni cilj ovih aktivnosti je kvalitetnija priprema studenata za tržište rada.

– Veleučilište u Karlovcu nositelj je projekta “Snaga vještina – unapređenje stručne prakse na stručnim studijima Veleučilišta u Karlovcu” čija je provedba započela potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u ožujku ove godine a završit će u ožujku 2023., kažu nam u karlovačkoj visokoškolskoj ustanovi.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2,5 milijuna kuna a provodi se s ciljem unapređenja postojećih te razvijanja i provedbe novih modela stručne prakse na Poslovnom odjelu i Odjelu Lovstva i zaštite prirode te pokretanja usluge karijernog savjetovanja i podrške studentima.

– Tijekom 36 mjeseci provedbe projekta analizirat će se potrebe poslodavaca i stavovi alumnija oko kvalifikacija potrebnih na tržištu rada. Revidirat će se ishodi učenja postojećih nastavnih planova određenih kolegija uključujući i nastavni plan za stručnu praksu. Također, kreirat će se novi nastavni i izvedbeni planovi stručne prakse u području turizma i ugostiteljstva te lovstva i zaštite prirode te uspostaviti ili revidirati sustavi mentorstva na Veleučilištu i kod poslodavaca koji će se uključiti u projekt, navodi se u opisu projekta. 

Kako nam kažu u Veleučilištu, osnovni cilj ovih aktivnosti je kvalitetnija priprema studenata za tržište rada. U okviru projekta uspostavit će se ured za karijerno savjetovanje, koji će studentima pružati kvalitetnu podršku u razvoju i povezivanju s poslodavcima. Za unaprjeđenje kvalitete stručne prakse potrebno je i usavršavanje nastavnog i nenastavnog osoblja, pa će tako nastavnici Veleučilišta i mentori iz gospodarstva sudjelovati u aktivnostima jačanja kapaciteta za izradu i provedbu novih programa stručne prakse. U projektnom timu Veleučilišta sudjeluje šest nastavnika s Poslovnog odjela  te Odjela lovstva i zaštite prirode.

U drugoj fazi projekta, najmanje 55 studenata Veleučilišta u Karlovcu pohađat će stručnu praksu po revidiranim nastavnim planovima. Radom na simulacijskom softveru za vođenje hotela studenti će se pripremati za provedbu stručne prakse iz područja hotelijerstva, a u području lovstva i zaštite prirode studentima će biti na raspolaganju novonabavljena oprema za terenski rad. 

Do sada je tijekom provedbe projekta ojačana suradnja sa sljedećim poslodavcima: TZ grada Karlovca i TZ Karlovačke županije, Javna ustanove Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac, hotel Europa,  kamp  Slapić , kamp  Leskar, Gradski muzej Karlovca, poduzeće Coned d.o.o. za savjetovanje u turizmu, Hrvatske šume, Lovno gospodarstvo Moslavina, Hrvatski lovački savez i Park prirode Samoborsko gorje. Zaposlene su dvije osobe – voditelj ureda za razvoj karijera te administrator projekta, čime je projektni tim formiran u potpunosti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest