počela nastava

Fuchs: Poučavanje licem u lice nema alternativu, nadam se popuštanju mjera, a ne zatvaranju škola

Koliko je škola u Hrvatskoj krenulo po kojem modelu za sad nije poznato, no u Karlovačkoj županiji sve, osim ozaljske, idu po A modelu

– Nastojimo da djeca dobiju čim više poučavanja licem u lice jer to nema alternative iako paralelno radimo vrlo intenzivno na snimanju svih mogućih materijala koji će stajati na raspolaganju učiteljima, profesorima, nastavnicima kako bi oni lakše mogli u bilo kojem slučaju poučavati i onaj dio učenika koji zbog prostornih razloga mora boraviti u ciklusima kod kuće, a nadam se da onoga proglašavanja C varijante, zatvaranja svih škola, neće biti nego da ćemo svjedočiti popuštanju svih ovih mjera i povratku učenika u škole bez ikakvih maski i sličnih, na žalost, sada nužnih preventivnih mjera.

Nismo predvidjeli da se djeca nalaze kao u zatvorima iako nam to sada neki spominju; rekli smo da će se djecu nadgledati, zato smo preporučili da se odmori odvijaju ne svi zajedno, u istom trenutku, nego sukcesivno, razred po razred. Naravno da djeca onda mogu izaći van, inače ta mjera sama po sebi ne bi imala smisla. Rješavat ćemo čitav niz ovakvih stvari u hodu, Ministarstvo stoji na raspolaganju, rekao je ministar Radovan Fuchs.

Koliko je škola u Hrvatskoj krenulo po kojem modelu za sad nije poznato, prikupljaju se informacije i znat će se kroz dan, dva, no u Karlovačkoj županiji sve, osim ozaljske OŠ Slava Raškaj, idu po A modelu, a to znači da se u njima održava nastava.

Ozaljska škola, po riječima dožupanice Vesne Hajsan Dolinar, poslužit će kao pilot projekt za održavanje nastave po B modelu.

– Inače su u dvije smjene, a sada su zapravo svi u jednoj i rade tri dana u školi i dva dana kod kuće, mijenjaju razredne odjele. Županiji je to testni model da vidimo kako takva nastava funkcionira da bi bili spremni i za drugi model, rekla je Hajsan Dolinar.

Prvi školski dan po A modelu u OŠ Dragojle Jarnević u Karlovcu prolazi bez problema. Da nije bilo korone, ova bi karlovačka škola od danas radila u jednoj smjeni, no nastava je organizirana u dvije kako bi manje učenika bilo u većim prostorijama. Ravnateljica Iva Katić pojašnjava da učenici ulaze na dva ulaza, jedan razred je u jednoj učionici, a u njima osiguran razmak između učenika od 1,5 metar pa ne moraju nositi maske, onima starijima je preporuka da ih koriste za odmora, organiziran im je odlazak na objed… poštuju se sve epidemiološke mjere.

– Imamo 21 razredni odjel i oko 480 učenika. Nastava počinje u 8 i 14 sati, imamo dva veća odmora na kojima se detaljno provjetravaju učionice, a nakon prve smjene, u kojoj su satovi skraćeni, škola se dezinficira i priprema za drugu smjenu. Ne bi trebalo biti nikakvih problema i nadamo da će sve biti u redu, zaključila je Katić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest