NOVI PROJEKT

Sve više nasilja i u obiteljima s odraslom djecom: Novi projekt Koraka donosi pomoć žrtvama, ali i počiniteljima

Kada se dogodi nasilje u obiteljima u kojima je prije godinu ili više to bio obrazac ponašanja, svi se pitamo što smo napravili da počinitelj nasilja promijeni ponašanje i obitelj bude sigurnija, a ovi programi su nam način praćenja obitelji, ali i jedini alati koji imamo u radu s počiniteljima nasilja u obitelji.

– Kada se dogodi nasilje u obiteljima u kojima je prije godinu ili više to bio obrazac ponašanja, svi se pitamo što smo napravili da počinitelj nasilja promijeni ponašanje i obitelj bude sigurnija, a ovi programi su nam način praćenja obitelji, ali i jedini alati koji imamo u radu s počiniteljima nasilja u obitelji. Usavršavamo ih tako da jačamo stručne kapacitete ljudi koji rade na tome, ali i koristimo da bi nasilja bilo čim manje i da se što više prevenira ponovno nasilje u obitelji i one budu sigurne. Samo u ovoj godini smo imali 41 obitelj u kojima je bilo nasilje gdje su bila prisutna djeca, ali imali smo i 49 prijava nasilja među odraslima; sve je više nasilja između starijih supružnika, punoljetnih ljudi, koji imaju odraslu djecu, kazala je Mirjana Pogačić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Karlovac, na današnjem predstavljanju novog projekta Mijenjam sebe – mijenjam društvo Ženske grupe Korak.

Provodit će ga zajedno, baš kao i prethodni Promjena – korak do sigurnosti, završen u svibnju ove godine. U njemu su prvi put korisnici bili i počinitelji nasilja u obitelji, a ovim novim će nastaviti raditi s njima psihosocijalnim savjetovanjem, pružiti psihološku i pravnu pomoć ženama i djeci žrtvama nasilja, ali i uvesti novu uslugu: psihosocijalni tretman maloljetnih počinitelja kaznenih djela.

– U Centru godišnje imamo oko 50 maloljetnih osoba s kojima radimo tako da je širenje mreže pružatelja usluga i svih onih koji mogu pružiti pomoć u promjeni obrazaca ponašanja u svakom slučaju je dobro, reklaa je Pogačić, napomenuvši da je posla puno i treba puno educiranih stručnjaka koji će raditi psihosocijalni tretman.

I dodatno educiranje stručnjaka, njih 5 do 18, planirano je ovim programom, baš kao i psihosocijalno savjetovanje za 5 do 10 počinitelja nasilja, pomoć 20 do 30 žena i isto toliko djece žrtava nasilja, te savjetovanje za 10 do 12 maloljetnih počinitelja kaznenih djela.

– Na području Karlovačke županije velika je potreba za takvom vrstom usluge, a nama je cilj omogućiti ovoj skupini korisnika drugačiju perspektivu na budućnost s novim prilikama za njih. Prevencija delinkventnog ponašanja odrazit će se na cjelokupno društvo jer mladi koji prođu psihosocijalni tretman imaju veći potencijal kvalitetnije doprinositi svojoj zajednici, zaključila je psihologinja Mateja Bubaš.

Projekt će trajati do 31. svibnja 2023., a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike financirat će ga sa 170.000 kuna godišnje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest