MATICA UMIROVLJENIKA

Uz Međunarodni dan starijih osoba: U zdravome tijelu zdrav je i duh, dokazuju karlovački umirovljenici – nordijski hodači

Nije ih zaustavio ni koronavirus – njih 34 stalno su aktivni, u prosječnoj su dobi od 73 godine, a dvaput tjedno hodaju stazama u Karlovcu i okolici. Do pandemije su pješačili diljem Hrvatske

U prvo i prohladno listopadsko jutro, kada se u cijelome svijetu obilježava Međunarodni dan starijih osoba, već oko 8 sati okupljali su se na obali Korane. Nakon kratkoga dogovora i zgrijavanja, sa štapovima i ruksacima s nužnom opremom, njih 17 zaputilo se jednom od nekoliko njihovih uobičajenih gradskih ruta kojima već mjesecima i godinama koračaju stazama ka zdravlju i boljemu životu, užitku i druženju.

Tridesetak članova Matice umirovljenika Karlovca, predvođenih kolegicom Darinkom Marijanić, licenciranom voditeljicom i čelnicom Sekcije nordijskoga hodanja pri Matici umirovljenika Karlovca, ni vrućine ni hladnoće, ni kiše ni snjegovi ne mogu spriječiti u onome što najviše vole. Nije ih zaustavio ni koronavirus. U prosječnoj su dobi od 73 godine, no podosta je i onih u pedesetima, dvaput tjedno hodaju stazama u Karlovcu i okolici. Do pandemije su pješačili diljem Hrvatske.

– Najveće priznanje vrijednosti toga što radimo stiglo je nedavno: od lipnja smo uključeni u EU projekt “Hodanje nam je zapisano u genima” i akciju “Pridruži se – aktivni u mirovini!” – koji će se dvije godine provoditi u Zagrebu, Karlovcu, Varaždinu, Zadru i Rijeci. Obuhvatit će 250 umirovljenika, rekla nam je voditeljica Sekcije Darinka Marijanić. 

Svi sudionici su dobili specijalne štapove za nordijsko hodanje i gumene trake za vježbe mišićne izdržljivosti i upute o korištenju. Radit će se i testovi za procjenu njihove motorne sposobnosti. Voditelji projekta doći će svim članovima mjeriti tjelesni status (potkožno masno i mišićno tkivo) na početku i za trajanja projekta.Nositelj potpore tim akcijama je Hrvatski savez nordijskoga hodanja, a cilj je provedba inovativnoga programa za 250 umirovljenika u svrhu njihova uključivanja u društveni život zajednice, poboljšanja psihofizičkoga stanja i podizanja svijesti o zdravome životu hodanjem.
Podsjetimo se – u Karlovcu je, prema posljednjemu popisu stanovništva, 11.360 stanovnika starijih od 65 godina, a njih 9282 žive u gradskim naseljima. Na području grada su 5822 samačka kućanstva.
 
Stoga su ovakve akcije, osim neposrednog utjecaja na njihovo zdravlje, značajne za starije osobe jer ih aktualna pandemija stavlja u veći rizik od siromaštva, diskriminacije i izolacije, što može imati  poguban utjecaj na njihovo zdravlje.

Usto, Sekcija nordijskih hodača pri Matici umirovljenika Karlovac je u ovome teškom razdoblju besparice i zamiranja mnogih djelatnosti i aktivnosti uspjela preživjeti i, štoviše – ojačati i postati temeljem na kojemu se bazira i skorašnji oporavak poprilično zamrloga djelovanja Matice i osipanja njezina članstva. Njezini uspjesi poticaj su skorašnjim kadrovskim promjenama u Matici. U pripremi je izvanredna izborna skupština, koja bi se trebala održati potkraj listopada. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest