NOVO MJESTO

Drive-in testiranje od ponedjeljka u bivšoj vojarni Luščić – rezultati isti dan, testirati se za 700 kuna mogu svi

Umjesto na parkiralištu Opće bolnice Karlovac, drive-in testiranje na koronavirus od ponedjeljka će biti u nekadašnjoj vojarni Luščić

Umjesto na parkiralištu Opće bolnice Karlovac, drive-in testiranje na koronavirus u Karlovcu će od ponedjeljka biti u nekadašnjoj vojarni Luščić, obavljat će ga Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije koji će u svom laboratoriju i analizirati uzorke, a rezultati će biti poznati u roku od 4 do 24 sata.

Za sad bez naručivanja, na testiranje će moći oni koje upute liječnici opće medicine, te oni koji to žele, uz plaćanje od 700 kuna, radnim danom od 8 do 10 sati (bude li potrebno i duže), a subotom ako je hitno. Sve upute bit će dostupne na web stranicama županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Najavljeno je to na današnjoj pressici, na kojoj je zamjenik načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Miroslav Rade kazao kako je s današnjim danom rad završio drive-in u Bolnici, te da na novoj lokaciji ne bi trebalo biti prometnih problema kakvih je bilo na dosadašnjoj.

– Do mjesta uzimanja uzoraka prometnica je dovoljno duga, na nju može stati dosta automobila i neće ometati redovan promet, kao što je bilo od rotora na Švarči pa do Bolnice. Postavili smo vertikalnu i horizontalnu signalizaciju koja će voditi one koji dolaze na testiranje, danas će biti asfalitrane neke udarne rupe na dijelu prometnice kroz vojarnu i moramo postaviti šatore, ograde i ostale oznake koje će upućivati pacijente. Nadam se da smo pronašli dobro rješenje i da će se u ponedjeljak pokazati da je rasterećen promet prema Bolnici, kazao je Rade.

Lokaciju u vojarni Luščić zajedno su odredili Grad i Županija, koja je, po riječima dožupanice Vesne Hajsan Dolinar, uložila 400.000 kuna u uređenje laboratorija za molekularnu dijagnostiku, nabavu opreme i uređaja.

Testiranje će se, pojasnila je dr. Jelica Magdić iz Zavoda za javno zdravstvo, obavljati najsuvremenijim metodama PCR testiranja u realnom vremenu, određivat će tri segmenta genoma bakterija kako rade i drugi veliki zavodi. Jamči to kvalitetu testiranja, a Zavod se sam obvezao da će nalazi biti u roku od 24 sata.

– Pošto je odvojen sustav za ekstrakciju nukleinskih kiselina od aparata PCR koji radi same testove, a prima ih 90, plan je da čim dođu uzorci s drive-ina u laboratorij počnemo s pripremom, punjenjem aparata. Ono traje oko 4 sata, aparat radi sat i pol i računamo da bi uz veliki trud u jednom danu mogli obraditi 90 uzoraka, ostale pripremiti za iduće jutro. To znači da bi u roku od 24 sata moglo biti obrađeno 180 uzoraka. Subotom ćemo primati hitnoće i one koji moraju ići na put te im je nužan nalaz, najavila je Magdić.

Nalazi će se dostavljati elektronskim putem liječniku koji je uputio pacijenta pa on ne treba ni zvati, ni dolaziti u Službu za mikrobiologiju; kako nalazi budu gotovi, tako će biti distribuirani prema liječnicima, epidemiolozima itd. U slučaju da pacijent testiranje plaća sam, nalaz će mu biti dostavljen mailom ili će ga podići idući dan u Službi.

Na obradi uzoraka radit će se u dvije smjene, dva liječnika specijalista, odnosno, dva puna tima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest