CEH GRAĐEVINARA

Novi, šareni dio fasade u “Pisanici” u Senjskoj zasmetao struku, DAGGK: Ako se ovakva praksa nastavi, kako će nam grad izgledati?

Ovim agresivnim zahvatom navedena zgrada zaista postaje "Pisanica” kao što joj je to i nadimak koji je zgrada dobila zbog raznobojnih elemenata ograda lođa čiji je kolorit pažljivo odabran.

Nova fasada za ulaz u poznatoj karlovačkoj “pisanici” u Senjskoj ulici dovela je do reakcije Društva arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac.

Ceh građevinara je, naime, zaključio da je na jednom od ukupno deset ulaza, ” vidljivo drastično odstupanje od boje i kolorističkog oblikovanja fasade u odnosu na originalno rješenje. Uz navedeno, kažu u DAGGK-u, izvršene su i ostale izmjene na pročelju poput preoblikovanja ograda lođa (ostakljeni segment ograde ispunjen je i utopljen u ostatak zidnog platna).

Na ovo okolnost građevinari iz Društva požalili su se karlovačkoj gradskoj upravi, a mi ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti… 

Prema Članku 5. Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima NN 112/17, 34/18, 36/19, 98/19, 31/20, navedeni radovi mogu se izvoditi bez građevinske dozvole, a(li) u skladu s glavnim projektom, jer se  radi o radovima kojima se poboljšava ispunjavanje temeljnih zahtjeva za građevinu, odnosno radovima kojima se “dodaju, obnavljaju ili zamjenjuju dijelovi zgrade koji su dio omotača grijanog ili hlađenog dijela zgrade ili su dio tehničkog sustava zgrade, kao što su prozirni elementi pročelja, toplinska izolacija podova, zidova, stropova, ravnih, kosih i zaobljenih krovova, 2/2 pokrova, (…)”. 

Uvidom u stanje na gradilištu, vidljivo je kako su na građevinskoj ploči navedeni samo
Investitor i Izvođač, dok ostali podaci nedostaju. Osim upozorenja na nepoštivanje Odluke o komunalnom redu i Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, DAGGK izražava neslaganje s principima obnove pročelja koji ne poštuju autorsko djelo arhitekata. Proizvoljnim i nestručnim odlukama te tehničkim rješenjima pojedinci nepovoljno utječu na izgled javnog prostora degradirajući arhitektonsku i urbanističku cjelinu grada. 

Urbanistička i arhitektonska baština razdoblja druge polovice 20. stoljeća u velikoj je opasnosti zbog izostanka i nedostatka razvijenog afiniteta za razumijevanjem kvaliteta i obilježja graditeljske baštine neovisno o epohi u kojoj je ista nastala. Imajmo na umu kako je iznimni broj arhitektonskih ostvarenja (više od 80% građevinskog fonda) na prostoru grada Karlovca upravo iz toga perioda.

Potrebno se je zapitati kako će izgledati naš grad ukoliko se nastavi ovakva praksa nesenzibilnih, nestručnih i nesavjesnih “uređenja” uz proizvoljni odabir boja i preoblikovanja pročelja bez poštivanja arhitektonskog djela i sagledavanja grada kao skladne cjeline. Ovim agresivnim zahvatom navedena zgrada zaista postaje “Pisanica” kao što joj je to i nadimak koji je zgrada dobila zbog raznobojnih elemenata ograda lođa čiji je kolorit pažljivo odabran. Nadalje spomenimo kako se radi o zgradi koju su projektirali karlovački inženjeri projektnog biroa AGI-46 na čelu s arhitektom Slavkom Jelinekom, te je zgrada na više mjesta publicirana u stručnoj literaturi kao primjer kvalitetnog tlocrtnog rješenja, urbanističke postavke i oblikovanja pročelja prema bitnoj gradskoj ulici. 

DAGGK apelira na sve kolege u projektiranju i izvođenju, upravitelje zgrada, predstavnike stanara i same stanare da se poštuje Odluka o komunalnom redu i ostala važeća regulativa, te da se s poštovanjem prema javnom prostoru i arhitekturi pristupi kvalitetnim rješenjima obnove graditeljskog fonda neovisno o statusu zaštite. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest