ZATVORENA VRATA

Od subote i karlovački kafići i restorani s ključem u bravi, provjerili smo jesu li spremni na “lockdown”: “Bolje i zatvaranje nego mrcvarenje”

Očekujemo pomoć za plaće i ta mjera je bila dobra i u prvom valu. No ima tu još puno drugih problema nevezanih za epidemiju

S novim mjerama od subote će ponovo biti zatvoreni i karlovački kafići i restorani, a svi oni koji ne mogu bez kavice u omiljenom bircu morat će pričekati – barem do Božića.

No to je manji problem jer se kava može popiti i u svojoj kući ili na poslu, no pitanje je kako će ugostiteljstvo, jedna od najopogođenijih gospodarskih grana u koronakrizi koja nas je zadesila preživjeti.

– Bolje je i zatvaranje nego mrcvarenje jer ovo što se događa proteklih mjeseci u jeku epidemije ne može se nazvati posao, pa čak ni preživljavanje, rekao nam je Dubravko Kostadinović, poslovođa u karlovačkom kafiću Ziggy. 

Kako kaže, promet i je pao čak 60 posto i to nije dovoljno da se normalno radi i privređuje, nego tek toliko da se “čuva posao”.

Očekuju pomoć države

– Da su nas zatvorili ranije možda bi izgubili kontinuitet, no ako nas i ponovo otvore prije Božića onda nam se mora omogućiti da radimo po normalnom radnom vremenu, kao i inače vikendom i radnim danom. Ako se to ponovo bude ograničavalo, onda je bolje da nas i dalje drže zatvorene, kaže nam Kostadinović.

U Ziggyju očekuju da im država pomogne na način da se isplate plaće radnicima. Zadnjih mjesec dana rade s minusom a imaju iste namete i režije uz bitno smanjeni promet. 

U sličnoj situaciji je i poznati karlovački ugostitelj Slobodan Krkljuš, vlasnik kafića Hollywood. Čak smatra da mjere kasne, no njemu je ipak lakše jer posluje u svom vlastitom prostoru. 

– Očekujemo pomoć za plaće i ta mjera je bila dobra i u prvom valu. No ima tu još puno drugih problema nevezanih za epidemiju, od poreza na potrošnju, previsokog PDV-a i drugih stvari koji inače ugostiteljstvo koče da se normalno posluje, kaže nam Krljkuš i dodaje da se apsolutno slaže sa svim gospodarskim mjerama koje predlaže Udruga Glas poduzetnika.

Dostave ostavljaju na životu

Osim kafića zatvaraju se i restorani, no onima koji imaju dostavu ipak bi trebalo biti nešto lakše jer će oni zatvoriti svoje prostore, ali će im i dalje raditi kuhinje. 

– Mi smo do sada radili vrlo dobro i imali posla i nemam ništa mjera jer su one dobre za sve nas, za zdravlje ljudi. Više me smeta što se mjere donose naknadno, pa imamo neizvjesnost za sljedeću plaću, hoćemo li prema radnicima moći ispuniti dogovorene obveze, rekao nam je Marko Matijević, vlasnik restorana Vami u Luščiću.

Dodaje da ne zna je li Hrvatska kasni s epidemiološkim mjerama, ali siguran je da su one gospodarske – zakasnile. 

– Mogla se ipak gledati situacija po županijama, ovako svi idemo u zatvaranje iako neki imaju puno bolju situaciju. Što se našeg posla tiče mi smo puno orijentirani na dostave i sad će biti puno više, no oni restorani koji imaju samo uslugu u prostoru mogli bi biti u problemima, kaže nam Matijević i dodaje kako će mjere jako pogoditi i kafiće. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest