otmica kuje

Kujicu držala na lancu pa ostala bez nje – iz dvorišta je odveli nepoznati aktivisti. Sad je neutješna: Vratite mi moju Lilu!

Govorili su mi da će je oni udomiti te da će mi slati slike. No, što će meni slike, ja želim svoju Lilu, sad se žali Ana koja je krenula i u potragu za svojim psom.

– Uzeli su mi moju kujicu Lilu, ne mogu bez nje, u šoku sam i ne mogu se smiriti dok mi je ne vrate. započela je svoju tu priču Ana Martišković (67) iz Jarčeg Polja te nastavila objašnjavati detalje događaja koji se dogodio u srijedu navečer.

Psa je držala u dvorištu na lancu što je i protivno Zakonu o dobrobiti životinja pa su je, kako nam kaže, posjetili nepoznati aktivisti – ljubitelji životinja, te je odveli…

– Od tada stalno plačem, osjećam se kako da mi je netko umro. Moja Lila je poklon od moje pokojne prijateljice koju sam jako voljela i po njoj je dobila ime. Kod mene je došla kao štene, odrasla i živjela protekle četiri godine. Znate ja živim sama, umrli su mi i suprug i sin, sve se nedaće na mene srušile, a sad sam ostala i bez moje Lile.

Sinoć su došli neki ljudi, ne znam tko su oni, valjda iz neke udruge i rekli da moram dati kujicu ili ću platiti 2.500 kuna kazne, a ako je ne želim dati doći će policija. Govorili su mi da će je oni udomiti te da će mi slati slike. No, što će meni slike, ja želim svoju Lilu, sad se žali Ana koja je krenula i u potragu za svojim psom. 

Prvo je nazvala veterinara u Netretiću i pitala kako je to mogao dopustiti, a potom otišla i kod glavne veterinarske inspektorice koja joj je rekla kako joj nisu smjeli uzeti Lilu iz njezina dvorišta. Ohrabrena ovim novim saznanjem, o cijelom događaju izvijestila je i policiju. 

Sve je počelo prije dva mjeseca, kad su je, kako je ispričala Ana, zvali i rekli da će joj kujicu uzeti, jer imaju anonimni poziv i fotografije da je kujica na lancu i da je gladna te da ona nema uvjeta za njeno držanje. No, to po Aninim riječima, nije istina, jer kujica nikad nije bila gladna, a navečer ju je puštala da se istrči. Tvrdi da je brinula za nju, ali i za mačke koju su joj ljudi ostavljali, jer voli životinje. 

Razgovarali smo i veterinarom Damirom Škrtićem iz Generalskog Stola koji kaže kako mu se Ana obratila za pomoć, ali on, kao ni veterinarska inspektorica, nemaju saznanja o djelovanju neke udruge i aktivista na ovom području.

– Ako netko posumnja u zlostavljanje životinja dužan je po zakonu prijaviti to županijskoj veterinarskoj inspektorici ili komunalnoj službi. Jedino veterinarska inspektorica može izdati nalog za oduzimanje životinje. Bez njenog naloga nitko životinju ne smije nikome oduzeti – pojasnio nam je Škrtić te dodao kako se osobno zalaže za poštivanje zakona o dobrobiti životinja i poštuje udruge koje brinu za njih, ali smatra da nitko ne smije uzimati zakon u svoje ruke. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest