INVESTICIJSKI PROGRAM

Provjerili smo što je s Jelićevom “Biblijom projekata” 407 za 047: U tri godine narasla na 836 projekata, u Županiji tvrde da su 334 – završena

Bivši župan najavljivao je da će status svih projekata biti redovito praćen, no njegovim odlaskom 407 za 047 sve je manje javno spominjan

Što je s famoznim programom “407 za 047” bivšeg župana Damira Jelića koji je na početku svog mandata predstavio kao “Bibliju” po kojoj će se raditi, graditi, uređivati i zapošljavati u svim gradovima i općinama Karlovačke županije?

Podsjetimo u taj je program utrpano sve moguće, od redovnih održavanja cestica i mrtvačnica u selima po općinama do onih najvećih projekata, poput gradnje Centra Nikole Tesle i pretvaranja Oružane u Centar izvrsnosti karlovačkog Veleulličišta. 407 za 047 se i pompozno reklamirao, pa je čak njegov logotip osvanuo i na rasporedima sati koji su se dijelili školarcima u svim školama diljem županije. 

Odlaskom Jelića iz javnosti je gotovo iščezao spomenuti pojam pa smo u Karlovačkoj županiji provjerili što se dogodilo i zašto se s odlaskom župana nigdje više ne spominje.

Naime, kad je početkom 2018. godine baza projekata predstavljena, uz napomenu da im je cilj stvaranje radnih mjesta u funkciji demografske obnove, rečeno je da se radi o 407 projekata za 22 jedinice lokalne samouprave, od kojih će 50 posto biti realizirano do kraja mandata, 25 posto u potpunosti imati pripremljenu dokumentaciju, a 25 posto, ovisno o mogućnostima, ostati za sljedeći mandat.

Rečeno je tada i da popis od 407 projekata nije konačan i da će biti ažuriran i dopunjivan, a to se doista i činilo jer u Karlovačkoj županiji preciziraju da je u bazi trenutno 836 projekata.

– Tu su projekti nacionalne, županijske i lokalne razine te privatne investicije koje pri svojoj realizaciji vode postupke u županijskom sustavu ili tek trebaju potporu u procedurama pri nekim drugim institucijama, kažu nam u Karlovačkoj županiji. 

Ukupna vrijednost svih projekata iznosi vrtoglavih 8,5 milijardi kuna dok je, doznajemo onih u kategorijama “završeni”, “uporabna dozvola” ili “odustanak investitora” trenutno 334.

Njihova je vrijednost cca. 670 milijuna kuna, kažu nam u Županiji ali ne navode koliko je projekata u fazi realizacije, a koliko u pripremi. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest