RURALNI RAZVOJ

Županija predstavlja novi Program potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju, među prioritetima obnova stočnog fonda i proizvodnja mlijeka

Zahtjevi za potpore podnose se nakon raspisivanja godišnjeg Javnog poziva, do iskorištenja raspoloživih sredstava Proračuna Karlovačke županije u godini provedbe Programa,


Karlovačka županija predstavlja Program potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a upravo je u tijeku savjetovanje s javnošću.

– Novi Program potpora male vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Karlovačkoj županiji planira se provoditi u idućem trogodišnjem razdoblju, od 2021. – 2023. godine. Program obuhvaća ukupno 13 mjera potpora u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, potpore primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji dodjeljuju se sukladno Uredbi EU 1408/2013, a potpore ruralnom razvoju sukladno Uredbi EU 1407/2013, s izmjenama i dopunama  istih.  Cilj ovog Programa je razvoj, unapređenje i modernizacija poljoprivredne proizvodnje i očuvanje ruralnog prostora, stvaranje povoljnih uvjeta za poljoprivrednu proizvodnju, povećanje kvalitete poljoprivrednih proizvoda, edukacija stanovništva na ruralnom prostoru, stvaranje novih radnih mjesta te zadržavanje stanovništva na ruralnom prostoru, kažu u Karlovačkoj županiji.

Korisnici potpora su poljoprivredna gospodarstva sa sjedištem i poljoprivrednom proizvodnjom na području Karlovačke županije, s naglaskom na ekološku proizvodnju i mlada gospodarstva koji kroz ovaj Program realiziraju viši nivo potpora. Zahtjevi za potpore podnose se nakon raspisivanja godišnjeg Javnog poziva, do iskorištenja raspoloživih sredstava Proračuna Karlovačke županije u godini provedbe Programa, dodaju u Županiji te napominju da osim uobičajenih mjera potpora ovim Programom predlaže se uvođenje nekoliko novih mjera. 

– Nove mjere potpora su kupnja uzgojno valjanih junica, kupnja mehanizacije, strojeva i opreme u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, te uređenje zapuštenog poljoprivrednog zemljišta.  Uvođenjem ovih mjera, osim ostvarenja zadanih ciljeva Programa, planira se povećanje stočnog fonda i obnova narušene proizvodnje kravljeg mlijeka, modernizacija proizvodnje, te povećanje obradivih površina, okrupnjavanjem i privođenjem zemljišta njegovoj namjeni i obradivosti, navodi se u priopćenju Županije. 

Spominju i mjeru pomoći oštećenicima od prirodnih nepogoda, koja se kao nova mjera u ovogodišnjem Programu, nastavlja provoditi u idućem Programskom razdoblju. Također se nastavlja realizacija povoljne kreditne linije za unapređenje i razvoj poljoprivredne proizvodnje, u suradnji s četiri poslovne banke na području Županije i povoljnom kamatom stopom manjom od 2%.

Županica Martina Furdek – Hajdin jučer je imala koordinacijski sastanak sa projektantima idejnog rješenja za izgradnju pogona klaonice i mljekare u općini Krnjak. Kako je već najavljeno, Karlovačka županija financira i izradu projektne dokumentacije za gradnju javne poljoprivredne infrastrukture na svom području.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest