ŽUPANIJSKI NOVCI

U Ozlju predstavljena dva županijska razvojna programa za sljedeću godinu, općinama i gradovima na raspolaganju osigurano 1,5 milijuna kuna

U 2021. godini jedinicama lokalne samouprave, ali i turističkim zajednicama bit će na raspolaganju 1,5 milijuna kuna, koje je Karlovačka županija osigurala za provođenje programa unapređenja razvoja turističke infrastrukture i ravnomjernog razvitka županije.

Karlovačka županija predstavila je danas u Ozlju dva razvojna županijska programa za koji je u proračunu za 2021. godinu osigurano 1,5 milijuna kuna. Riječ je o programu unapređenja turizma te u potpunosti novom programu ravnomjernog razvitka Karlovačke županije.

Kako je na predstavljanju kazala pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo Karlovačke županije Ana Valić, Program unapređenja turizma usmjeren je na razvoj javne turističke infrastrukture i na manifestacijsku ponudu na području Karlovačke županije, sve s ciljem bolje vidljivosti destinacije i poboljšanje kvaliteta proizvoda.

– Za ovaj program u proračunu Karlovačke županije osigurali smo pola milijuna kuna, a on će se provoditi kroz dvije mjere. Prva je mjera razvoj javne turističke infrastrukture u sklopu koje ćemo financirati uređenje, opremanje, označavanje biciklističkih staza, planinarskih, pješačkih i drugih staza, zatim šetnica, vidikovca, odmorišta, kupališta  i izradu projektne dokumentacije. Druga mjera je program potpora za manifestacija od većeg turističkog značaja, u kojima ćemo financirati troškove organizacije manifestacija, troškove oglašavanja i slično.

Korisnici koji se mogu prijaviti na ovaj program su jedinice lokalne samouprave, turistička zajednica Karlovačke županije i turističke zajednica područja, gradova i općina ali i javne ustanove s područja Karlovačke županije.

– Ovaj program je nov ali se na neki način oslanja na aktivnosti koje je Upravni odjel za gospodarstvo provodio u prethodnom razdoblju, prije svega to je projekt Bike4river, u sklopu kojeg smo uredili biciklističke staze, odmorišta i servisne stanice. Ista infrastruktura moći će se financirati i kroz ovaj program i u nastavku, ali prijavitelji su sada jedinice lokalne samouprave, pojašnjava pročelnica Valić.

S druge strane, Program ravnomjernog razvitka Karlovačke županije u potpunosti je novi program, koji ima za cilj svakom području Karlovačke županije dati jednaku šansu za razvoj. Prihvatljivi korisnici ovog programa su jedinice lokalne samouprave koje su prema indeksu razvijenosti svrstane u I, II, III i IV skupinu.

– Ovaj program ima zadaću biti podrška za sve kapitalne projekta, prije svega gospodarske i infrastrukturne, koje se planiraju financirati kroz EU fondove u sljedećoj financijskoj perspektivi. Planiramo sufinancirati provođenje projekata koji se već sufinanciraju putem EU fondova ali u onom djelu vlastitih sredstva i učešća. Ovaj program ima osiguranih milijun kuna u našem proračunu, a kroz kriterije i mjerila posebno ćemo bodovati usklađenost tih prijavljenih projekata s ostalim projektima na lokalnoj i regionalnoj osnovi i stupnju razvijenosti prijavitelja, naglašava pročelnica Valić, dodajući pritom kako je preduvjet za prijavu na oba programa usklađenost s prostornom planskom dokumentacijom i prijavom u bazu projekata Karlovačke županije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest