SVEČANA OBLJETNICA

Uz 116. rođendan muzeja nastali Muzeji grada Karlovca – uz logo, suvenire i popuste građanima, najviše vesele novi depoi

Gradski muzej Karlovac svečano je danas proslavio 116. rođendan, a pritom i posljednji put pod ovim imenom. Naime, osnovana je ustanova Muzeji grada Karlovca, koja će biti krovna ustanova za četiri gradske muzejske lokacije – središnji muzej na Strossmayerovom trgu, Galeriju Vjekoslav Karas, Stari grad Dubovac i nedavno otvoreni Muzej Domovinskog rata na Turnju.

Nova ustanova dobila je i logo, koji je izabran na šifriranom natječaju, a pokazalo se da je najbolji rad ipak lokalni – autor je mladi karlovački arhitekt Dino Begović, a njegovo rješenje simbolizira karlovačku Zvijezdu kao središnju vrijednost lokalne baštine po principu sinegdohe (vrh bastiona umjesto cijelog utvrdbenog oboda, točka umjesto urbanog bloka, prazni interval umjesto šanca). Također, binarna struktura znakova čini logotip vrlo suvremenim, evocirajući digitalno doba.

Predstavljeni su i novi zanimljivi suveniri, djelo modnog kreatora Igora Dobranića.

Što se tiče samog muzeja, odnosno novoosnovane ustanove, ravnateljica Hrvojka Božić naglasila je kako iz godine u godinu svi dijelovi, dosad muzeja, a odsad zajedničke ustanove, bilježe kontinuirani rast posjetitelja od 7 do 10%, dok je prošle godine to bilo gotovo nevjerojatnih 200%, no tome je, dakako, pridonijelo otvaranje Muzeja domovinskog rata na Turnju. Ove godine rezultati će zbog pandemije biti nešto lošiji, ali dosad je ipak zabilježeno oko 32.000 posjetitelja, što je za izuzetno teške uvjete sasvim zadovoljavajuće.

Poseban izazov u predstojećem periodu bit će Stari grad Dubovac, jer dosad je muzej upravljao samo branič-kulom, a sada mu je na upravljanje predana cijela dubovačka utvrda. 

Ravnateljica je dodatno naglasila važnost novih depoa – nakon 116 godina, zahvalivši pritom gradonačelniku, muzejski fundus, predmeti koji su neprocjenjivo svjedočanstvo lokalne povijesti te kulturno dobro RH bit će smješteni u sigurne i mikroklimatski uvjetne prostore po muzejskim standardima. Naravno, to će omogućiti značajan razvoj stručnog rada, posebno u vidu restauracije, zašite i otkupa.

Na svečanosti je predstavljen i novi broj muzejskog časopisa “Glas” koji na 70-ak stranica, pod uredničkom palicom Luke Čorka i Juraja Horvatina donosi niz zanimljivih tekstova, dokumenata i intervjua.

Valja dodati kako će od 18. prosinca pa sve do 3. siječnja ulaznice za muzej na Turnju, galeriju i Stari grad biti 20% jeftinije, a svi muzejski suveniri 10% jeftiniji. Popust od 20% vrijedi i za ulaznice u muzej na Strossmayerovom trgu ali samo do 22. prosinca, budući će od tog dana muzej biti zatvoren zbog fumigacije stalnog postava i dijela fundusa.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest