ISTRAŽUJE I POVJERENSTVO

Nastavak afere! Župan Žinić: “Od nekretnina imam samo jednu trećinu u roditeljskom vlasništvu”

PIXELL

Afera je danas dobila nastavak kada se otkrilo da je Žinić suvlasnik i cijelog imanja na adresi Marinbrod

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/426962/zupan-zinic-od-nekretnina-imam-samo-jednu-trecinu-u-roditeljskom-vlasnistvu/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

Kuće i nekretnine sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića od danas istražuje i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. 

Najprije je bila sporna kuća u Glini u vlasništvu države u koju se njegova obitelj uselila nakon Oluje te plaćala 100 kuna najamnine. Žinić ju je prijavio u svim imovinskim karticama kao jedinu nekretninu, iako od države nikad nije dobio darovni ugovor. 

Afera je danas dobila nastavak kada se otkrilo da je Žinić suvlasnik i cijelog imanja na adresi Marinbrod, a navodi se i da je vlasnik trećine kuće i gospodarskih objekata koje nije upisao u imovinsku karticu. 

HDZ-ov župan pak tvrdi da od nekretnina ima samo jednu trećinu u roditeljskom vlasništvu.  

“S obzirom na informacije objavljene u medijima povjerenstvo će provesti postupak redovne provjere podataka iz imovinskih kartica župana Žinića i to u dijelu podatka koji se odnosi na nekretnine. To znači da one podatke koje je upisao u imovinsku karticu usporediti s podacima koje službeno pribavimo od nadležnih tijela”, kazala je glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Martina Jurišić.

“I ja sam negdje rođen i imam roditelje”

“Morate znati da sam ja negdje rođen da imam roditelje isto kao i moja supruga i da smo naslijedili određenu imovinu puno kasnije dakle prije godinu ili možda čak i manje. Dakle s te strane iluzorno je postavljati ovakva pitanja sve sam već odgovorio”, kazao je župan Žinić. 

“Naravno da je duboko nemoralno i duboko pogrešno zadržati kuću koju vam je država dodijelila i koju ne plaćate apsolutno ništa za nju dok istovremeno imate 4 druge savršeno dobre nekretnine”, kazala je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček. 

“Isti sam kao ova sirotinja”

“Bio sam na visokim funkcijama, jesam li na koga utjecao, je li riješen ovaj slučaj, nije, nisam dobio ništa što mi ne pripada, isti sam kao ova sirotinja”, rekao je danas Ivo Žinić. 

Kuća u Glini, navodi u imovinskoj kartici, ima 100 četvornih metara, vrijedna je 280 00. U vlasništvu je države. U istom gradu je i kuća koju je naslijedila Žinićeva supruga na imanju većem od 12 tisuća metara četvornih i vrijednom 200 tisuća kuna. 

I sada dolazi ona sporna nekretnina u Marinbrodu. U imovinskoj kartici navedena kao oranica površine veće od 28 tisuća metara četvornih, vrijedna 300 tisuća kuna. Ivo Žinić suvlasnik je 20,83 posto, no u međuvremenu je osim oranice postao i suvlasnik jedne trećine. Zbog toga onu državnu ne može otkupiti. 

“Neću odstupiti”

“Supruga je naslijedila 2016. ruševnu kuću zajedno sa svojim bratom. Imam i ja jednu trećinu koju sam dobio s braćom u Marindvoru”, rekao je Žinić, a na jasno pitanje misli li da treba odstupiti s mjesta župana, odgovara: “Ne smatram, niti ću odstupiti”. 

Glinjani, pak, ne smatraju da su u istom položaju kao i župan. “A čujte, on ima svoju plaću, svoje mjesto. Ipak ima sirotinje koja nema svoga krova”, kaže Bara iz Gline. 

“A od kada još, znamo i kuću i sve, mi smo Glinjani, ali to bi netko drugi odozgo trebao povest računa”, kaže Jana iz Gline. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest