DOBRA NAMJERA

Naša anketa o kandidatu ujedinjene oporbe nije uspjela! Kao što je često kod internetskih anketa i kod ove bilo “nabrijavanja” glasova…

U početku su glasovi fino tekli mogli bismo reći da je sve bilo u domeni regularnosti, no onda su krenuli nagli skokovi, pa je iz aviona postalo vidljivo da ni ova anketa ne može biti mjerodavna kao ozbiljno istraživanje mišljenja javnosti o stvarnom stanju.

Još će puno sati, dana, a možda i noći razgovora, pregovora, međusobnog uvažavanja i razumijevanja trebati predstavnicima karlovačke oporbe ako budu zajednički htjeli nastupiti na lokalnim izborima koji će se održati u svibnju.

Sigurno prvo pitanje o kojem će se morati usaglasiti je tko će biti kandidat za gradonačelnika ili gradonačelnicu Karlovca, odnosno koja osoba može na pravi način okupiti sve opcije i prekinuti 16 godina dugu vladavinu HDZ-a u gradu na četiri rijeke. 

Nabrijavanje glasova?

KAportal je u suradnji s Milom Sokolićem otvorio anketu u kojoj smo pokušali ispipati puls naših čitatelja i eventualnih birača, no nažalost nismo u tome uspjeli jer je ova, kao i svaka druga internetska anketa podložna manipulacijama i “nabrijavanju” glasova u što sumnjamo da se i sad dogodilo. U početku su glasovi fino tekli mogli bismo reći da je sve bilo u domeni regularnosti, no onda su krenuli nagli skokovi, pa je iz aviona postalo vidljivo da naša anketa ne može biti mjerodavna kao ozbiljno istraživanje mišljenja javnosti o stvarnom stanju. 

Agitiranje kod prijatelja, mame, tate, brata i babe na moru da klikaju na anketu naravno nije nelegitimno i lijepo je da svatko od njih podrži nekog svog u ovakvim anketama. No to, uz bjesomučno restartiranje routera ili promjena mreža, nažalost ne daje realnu sliku onoga što će se dogoditi na izborima, a upravo je to bila naša namjera. 

U svakom slučaju, ako i nismo uspjeli iznjedriti pravog kandidata koji će karlovačku oporbu predstavljati na skorim izborima, dobili smo indikativan podatak da ima onih kojima je itekako stalo da to budu upravo oni.

A sad da vidimo kakvi su rezultati – nakon 48 sati sati otvorene ankete… 

SDP-ovci u zimskom snu

Koliko su SDP-ovci aktivni u proteklom razdoblju, to se može iščitati i u vrlo malom broju glasova njihove eventualne kandidakinje Dragice Malović. Fama o njihovih “20 posto” na svim izborima radili nešto ili ne, mogla bi završiti kao bolno otriježnjenje na ovim lokalnim izborima. Malović je u našoj anketi dobila tek 221 glas što je jedva 10 posto do ukupnog broja anketiranih. 

Platforma Možemo! u svojim redovima ima dvije, rekli bismo jake i u društvenim krugovima grada Karlovca prepoznate osobe, to su Ana Matan i Draženka Polović. Možemo! ne skriva ambiciju da učini puno na lokalnim izborima, a hoće li upravo ova politička snaga imati svog kandidata na čelu ujedinjene oporbe tek treba vidjeti. U našoj anketi jedino je Možemo! imalo dvije kandidatkinje koje su zajedno osvojile i najveći broj glasova – 26 posto. Ani Matan je pripalo 290, a Draženki Polović 298 glasova.

Najviše glasova – nikome!

Prava “mrtva trka” vodila se između dva potencijalna kandidata, već prokušanog karlovačkog oporbenjaka i gradskog vijećnika Davora Petračića i mlade uzdanice karlovačke Nove ljevice Dimitrija Birača. Ovaj drugi je definitivno zasad najozbiljnije prionuo u svojoj promociji i više mjeseci prije izbora, ima tiskovne konferencije gotovo na tjednoj bazi, ukazuje se u svim gradskim četvrtima s raznim komunalnim temama, a sudeći po anketi, ima volju i ambiciju da se nametne kao prvo ime u političkoj borbi za mjesto u karlovačkoj gradskoj upravi. 

Birač, naime, ima isti broj glasova kao i Davor Petračić. Anketu su obojica završili na 21 posto, odnosno sa 489 glasova. Petračić je uvjerljivo vodio prvi dan ankete do poslijepodneva, a onda su krenuli Biračevi glasači. Da se netko od njih danas malo ranije probudio, možda rezultat ne bi bio ovakav. 

I onda apsolutni pobjednik ove ankete – nitko od navedenih. 22 posto pripada onima koji smatraju da nitko od navedenih u anketi ne bi bio onaj pravi da preuzme odgovornost za kandidata ujedinjene oporbe. Kao što smo u uvodu već napomenuli, internetska anketa bi mogla biti dobar početak u ispitivanje javnog mijenja, no ni kad je skroz “poštena” nikako je ne treba uzeti zdravo za gotovo. Kod ove, čini se, džaba smo krečili. 

Zaključak

Prava anketa bit će jedne lijepe svibanjske nedjelje. 

Tko bi bio najbolji zajednički kandidat oporbe za gradonačelnika/icu Karlovca?

  • Nitko od navedenih (28%, 492 Odgovora)
  • Davor Petračić (Naš Karlovac) (28%, 489 Odgovora)
  • Dimitrije Birač (Nova ljevica) (28%, 489 Odgovora)
  • Draženka Polović (Platforma Možemo!) (17%, 298 Odgovora)
  • Ana Matan (Platforma Možemo!) (17%, 290 Odgovora)
  • Dragica Malović (SDP) (13%, 221 Odgovora)

Ukupno: 1.757

Loading ... Loading ...

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest