Sve djelatnosti koje ponovo rade moraju se držati preciznih uputa
Od danas otvorene su teretane i fitness centri. Kafićima je
dozvoljeno prodavati kavu za van, djeci je omogućena nastava u
školama za strane jezike i igraonice, a po epidemiološkim
uvjetima rade i kladionice, automat klubovi i casina.
Sve je to dio ublažavanje mjera koje su stupile na snagu 15.
veljače, a HZJZ je objavio i detalje upute za svaku ponovno
otvorenu djelatnost. Sve upute pročitajte ovdje.
Teretane
Treninzi i športsko-rekreativne aktivnosti mogu se održavati u
zatvorenim športskim objektima koji mogu udovoljiti posebnim
tehničkim i sigurnosnim uvjetima za provedbu aktivnosti: treba
osigurati najmanje 20 m2 bruto površine po osobi. Broj osoba
pritom uključuje i trenere, instruktore, voditelje odnosno sve
osobe koje se nalaze u prostoru za trening ili
športsko-rekreativnu aktivnost i o tome se na ulazu u objekt mora
istaknuti odgovarajuća obavijest. Korisnici upotrebljavaju samo
vlastiti ručnike, tuševi, svlačionice nisu u uporabi.
Na ulazu te na svakih 200 m2 u prostoru za provedbu športskih i
športsko-rekreativnih aktivnosti nužno je imati na raspolaganju
postavljene dozatore s dezinfekcijskim sredstvom. Na svakih 50 m2
prostora potrebno je postaviti najmanje tri prenosiva
dezinficijensa za opremu i rekvizite.
Tijekom treninga u zatvorenom prostoru preporučuje se držati
razmak od četiri metra kao nužnu fizičku distancu. Za treninge u
kontaktnim i drugim sportovima gdje nije moguće održavati fizičku
distancu između trenera, instruktora, voditelja i sportaša
odnosno korisnika, preporučuje se da trening ili aktivnost odrade
uvijek iste osobe.
Dječje igraonice
Za cijelo vrijeme trajanja aktivnosti, uključujući dolazak,
pripremu i odlazak preporučuje se održavati fizički razmak od 1,5
metra. Razmak se podrazumijeva na međusobni razmak svih prisutnih
djelatnika i korisnika.
Ne smije se dijeliti čaše, drugo posuđe i druge predmete s drugim
osobama. Svako dijete mora imati svoj pribor za jednokratnu
uporabu.
Broj djece u grupi prilagoditi veličini prostora kako bi se
neometano mogli pridržavati fizičke udaljenosti od 1.5 metar
koliko god je to moguće. Preporučuje se prozračivati prostor
najmanje dva puta dnevno u trajanju od minimalno pola sata prije
i nakon pojedinih grupa, ili ako je moguće ostaviti otvoren
prozor tokom aktivnosti.
Ugostiteljski objekti
Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.
Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno
ispred vrata objekta.
Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda
te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio
fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između
kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno ukoliko jedan
naplaćuje a drugi izdaje. Pri čekanju na red potrebno je
koristiti maske za lice ili medicinske maske.
Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije
stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon
svakog kupca se pult dezinficira. Terase treba ograditi, a
stolove i stolice maknuti ili posložiti na način da je
onemogućeno njihovo korištenje.
Škole stranih jezika
Prilikom prijavljivanja polaznika ili organiziranja predavanja
već postojećih grupa voditi računa da broj polaznika ne prelazi
maksimalan broj sjedećih mjesta u učionici koji zadovoljava mjere
fizičke udaljenosti.
Predavači i polaznici prije dolaska trebaju
izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura
viša od 37,2 °C u jutarnjim satima, ako se osoba osjeća bolesno
ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i
znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se
javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne
javi nadležnom obiteljskom liječniku.
Polaznicima se također savjetuje mjerenje temperature prema istim
kriterijima te u slučaju povišene tjelesne temperature ne dolazak
na predavanja i kontaktiranje izabranog liječnika obiteljske
medicine.
U učionicama se preporučuje ne konzumirati hranu. Polaznicima
prilikom prijave preporučiti da sa sobom ponesu vlastitu bočicu s
vodom koju je potrebno oprati deterdžentom i toplom vodom po
dolasku kući. Ako je bočica jednokratna, nakon konzumacije
adekvatno odložiti u kantu za otpatke.
Detaljnije upute HZJZ-a možete pročitati ovdje.