BORBA S KORONOM

Karlovčani dočekali početak “masovnog” cijepljenja protiv korone, punkt u dvorani Ekonomske škole: Nije bitno jel AstraZeneca ili Pfizer, a organizacija je odlična!

Korona je u zadnjih godinu dana potpuno promijenila način života, a cjepivo je po svemu sudeći jedini izlaz za povratak u donekle normalan život.

Mnogi su jedva dočekali i taj dan, početak masovnog cijepljenja u Karlovcu.

Prvi i zasad jedini punkt za cijepljenje je otvoren u dvorani Ekonomske škole a dosad nije bilo organiziranog cijepljenja otvorenog tipa, već su svoje doze cjepiva dobili korisnici domova za starije i zdravstveni radnici. Bilo je i cijepljenja preko reda, u Karlovcu preko Hrvatske gospodarske komore gdje su kampanju cijepljenja “promovirali” poznati gospodarstvenici, ali da o tome nisu obavijestili medije. 

Od ponedjeljka je cijepljenje počelo i po ordinacijama obiteljske medicine, a ovo je sad korak dalje u cijeloj kampanji.  

U dvorani Ekonomske škole bit će danas procijepljeno tristotinjak osoba, uglavnom starije životne dobi koje su se za cijepljenje predbilježili preko svojih liječnika obiteljske medicine. 

– Ovo je prvi i jedini ovakav punkt za cijepljenje u Karlovačkoj županiji, a osobe koje su došle na cijepljenje su došle sukladno planu prioriteta, pa vidite da su to starije osobe. Bit će cijepljene cjepivom AstraZeneca, rekao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić.

Doze su stigle i u Ogulin, kao i Dugu Resu i Slunj. Po Zoretićevim riječima, ovaj tjedan je u Karlovačku županiju stiglo 600 doza AstraZeneca cjepiva i oko 500 doza Pfizerovog, a sljedeći tjedan bi trebalo stići još 1.400 doza AstraZenece i 600-injak doza Moderne. To je cjepivo trebalo doći već ovog tjedna, no isporuka je prebačena za sljedeći. 

– Interes je iskazalo oko 10 tisuća građana, no Karlovačka županija je specifična jer ima, s obzirom na broj stanovnika, čak tri bolnice, šest domova zdravlja i dosta domova za starije. I dalje se cijepe zdravstveni i radnici u zdravstvu pa se i njima prosljeđuje određen broj doza, rekao je Zoretić. 

Obiteljska liječnica dr. Vesna Rosman nam je kazala da su danas na cijepljenje došli kronični bolesnici i stariji od 80 godina. Ima onkoloških bolesnika, tlakaša, dijabetičara, s kroničnim bolestima pluća i slično.

– Pacijenti sve odlično podnose, sve ide odlično zasad sve odlično funkcionira i nadam se da će tako i ostati, kazala je dr. Rosman. 

Jedan do Karlovčana koji je danas primio cjepivo je Stjepan Štefanac. Umirovljenik je i ima kroničnu upalu bubrega, a cjepljenje je jedva dočekao.

– Tek sam primio cjepivo pa ćemo vidjeti dalje. Bio sam na popisu svoje liječnice i sad su me zvali, rekao nam je 75-godišnji Štefanac. Do sada se protiv korone borio svim preporukama, od nošenja maski i suzdržavanjem od druženja .

– Vjerujem da će konačno doći i ti bolji dani, rekao nam je ovaj umirovljenik.

Na svoj red za cijepljenje došao je i bivši dogradonačelnik Karlovca Dubravko Delić, Kako nam je rekao, zahvalan je na mogućnosti da svi ovi ljudi mogu dobiti svoje cjepivo. Nije se, kaže raspitivao jel to AstraZeneca, Pfizer ili neko drugo cjepivo jer je uvjeren da Stožer ne bi na bilo koji način ugrožavao građane. 

O tegobama bivši dogradonačelnik nije htio pričati, rekao je samo da je prezadovoljan organizacijom cijepljenja. 

>> Cijepljenje 18. veljače 2021.

https://kaportal.net.hr/video/431446/cijepljenje-18-veljace-2021/

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest