KORONAŠKOLA

VIDEO RTL u karlovačkoj Gimnaziji: Koliko učenika će se nakon praznika, 12. travnja, vratiti u učionice, odredit će epidemiološka situacija

Nastavu u učionicama u karlovačkoj gimnaziji, kao i u ostalim srednjim školama u županiji, imaju samo maturanti.

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/436804/od-ponedjeljka-ce-pola-skola-u-hrvatskoj-nastavu-vjerojatno-imati-na-daljinu-evo-sto-o-tome-misle-ucenici-ucitelji-ravnatelji/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

Umjesto u učionici od danas nastavu ponovno prati pred računalom. Nika je učenica 2 razreda gimnazije i nada se da nastava na daljinu neće predugo trajati.

“Ne vratimo li se nakon praznika znači da ćemo se vratiti skroz na kraju, a to je za nas veliki šok. Jer online nastavom gubimo i disciplinu i radne navike i tako ćemo si svi spustiti ocjene dolje”, kaže učenica Gimnazije Karlovac Nika Vitas.

Nastavu u učionicama u karlovačkoj gimnaziji, kao i u ostalim srednjim školama u županiji, imaju samo maturanti.

“Gradivo koje obradimo s profesorima u školi je neusporedivo bolje obrađeno nego kad smo mi sami doma. Ništa ne može zamijeniti tu živu riječ ali s druge strane da smo doma imali bi više vremena spremiti se za maturu”, jasno će maturantica Gimnazije Karlovac Ana Miljavac.

U školi je ukupno 540 učenika, zbog cijele situacije nastava se održava u dvije smjene, sve je u realnom vremenu ali organizacije nije nimalo laka. 

“Broj pozitivih učenika je ukupno 6 što ne zvuči puno ali to je 4 razreda odvelo u samoizolaciju, 4 nastavnika je van ovog radnog stroja i oni rade online ali netko treba biti i ovdje u razredu s maturantima”, govori ravnateljica Gimnazije Karlovac Snježana Štranjgar.

Učionice su u Dubravačko-neretvanskoj županiji uglavnom prazne već gotovo mjesec dana.

“Voljela bih se što prije vratiti, nakon praznika. Nedostaju mi odmori s prijateljima. Online školanije nimalo lakša od normalne”, jasno će učenica OŠ Mokošica Gita Vlašić.

“Nužno zlo. Ne možemo prestati s nastavom, ali nadam se da će što kraće trajati. Neki učenici su se već počeli opuštati jer to nije nešto na što su navikli”, dodaje učiteljica u OŠ Mokošica Matea Đurović.

Pozitivnih učenika u cijeloj zemlji danas je 1122 što je za gotovo 400 više nego prije tjedan dana. 10 županija donijelo je odluku o djelomičnom prelasku na online nastavu.

U 5 županija nastavu online imaju viši razredi osnovnih škola i srednjoškolci osim maturanata. U tri županije  nastavu na daljinu imaju svi srednjoškolci osim završnih razreda. U Varaždinskoj županiji u učionicama su samo niži razredi osnovne škole. U većini Dubrovačko-neretvanske koja je prva, prije mjesec dana prešla na online nastavu u učionicama su samo maturanti.

Grad zagreb takvu odluku još ne planira donijeti, kažu 6 puta manje je pozitivnih učenika nego u prosincu kada je donesene odluka o prelasku  na online nastavu za sve škole. 

“Kada se približimo tome da imamo 80 posto škola kao što smo imali onda ćemo ići na c model. Vidjet ćemo kako će biti sutra ujutro, kako u ponedjeljak, po današnjem stanju ne vidimo razlog za  to”, jasno će pročelnik zagrebačkog gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Praznici počinju za tjedan dana i iz ministarstva poručuju neće se produljivati.

“Produljenje praznika znači da djeca ne uče da nemaju nastavu, u ovom slučaju se ne radi o produljenju praznika nego prelasku na C model što je prihvatljivije jer se nastava održava”, kaže ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Koliko učenika će se nakon praznika, 12. travnja, vratiti u učionice odrediti će epidemiološka situacija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest