BROJKE RASTU

Situacija s epidemijom loša i u Europi! U Sloveniji strogi lockdown, zatvara se i Francuska: ‘Doista sam zabrinuta’

Pixabay.com

I u Europi je situacija s koronavirusom loša

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/438076/situacija-s-epidemijom-losa-i-u-europi-u-sloveniji-strogi-lockdown-zatvara-se-i-francuska-doista-sam-zabrinuta/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

Situacija s epidemijom je loša i u hrvatskom okruženju. BiH danas bIlježi blagi pad broja novozaraženih u odnosu na početak tjedna, ali je broj umrlih i dalje vrlo visok. U posljednja 24 sata preminulo je 76 osoba.

U Srbiji koja ima visoku procijepljenost, brojka novozaraženih je i danas iznad 5100, a u bolnici je više od 7 tisuća ljudi. Vlasti razmišljaju o cijepljenju trećom dozom za one kod kojih se nakon prvih dviju nije stvorio dovoljan broj antitijela.

U Sloveniji je od danas na snazi 11-dnevno strogo zatvaranje. Zabranjuje se kretanje među regijama, kao i odlazak u zemlje s crvene liste. Zatvorena je većina uslužnih djelatnosti i sportske aktivnosti, škole prelaze na online nastavu. Protiv mjera u Ljubljani danas se i prosvjedovalo.

”Doista sam zabrinuta. Ne znam, u prijašnjim zatvaranjima, situacija se nije dovoljno poboljšala. Ja mislim da oni ni sami ne znaju pravi uzrok širenja virusa”, rekla je stanovnica Ljubljane.

”Danas ima puno manje ljudi u gradu. Jučer sam slučajno prolazila centrom, jer tu radim, i bio je ogroman red za sladoled. Sada je osjetno praznije”, kazala je druga stanovnica.

Zbog naglog rasta broja novozaraženih lockdown i u velikom dijelu Austrije. Izlazak iz doma dopušten je samo uz opravdan razlog, a druženja su ograničena samo na jednu osobu iz drugog kućanstva. Zatvorena je većina trgovina, kao i muzeji i galerije.

Strože mjere uvodi i Francuska. Predsjednik Macron najavio je zatvaranje cijele zemlje od subote i to na 4 tjedna. Uvodi se policijski sat, škole i vrtići se zatvaraju na tri tjedna, a poslodavci su pozvani na organiziranje rada na daljinu.

”Travanjske mjere s jedne strane i povećanje količine cjepiva s druge, omogućit će nam da zaustavimo širenje virusa i da od sredine svibnja počnemo s otvaranjem naše zemlje. Da nastavimo s načinom života koji nam je nedostajao, da ponovno otvorimo mjesta za druženje, trgovine, naše restorane i kafiće koje toliko volimo”, rekao je predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Tvrtka Johnson & Johnson priznala je da je morala uništiti 15 milijuna doza cjepiva jer su radnici prije nekoliko tjedana pomiješali sastojke za njihovo cjepivo s onim koje je razvila AstraZeneca, a koje se proizvodi u istoj tvornici. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest