VODA JE ŽIVOT

Karlovac će uskoro dobiti još jedno vodocrpilište i to u Mostanjskom polju: Karlovčani ne moraju brinuti zbog čistoće vode i kvalitete vodoopskrbe

U gradskom poduzeću osvrnuli su se na zabrinutost zbog utjecaja budućeg CGO Babina Gora na izvorišta pitke vode

– Tijekom proteklih godina, u suradnji i pod monitoringom Hrvatskih voda, provedeni su istražni radovi u Mostanjskom polju, a  rezultat je pokazao da se radi o lokaciji bogatoj kvalitetnom vodom, porijeklom nalik našoj najpoznatijoj- borlinskoj vodi, kojom se opskrbljuje stanovništvo Borlina, Jelse, Pokuplja, Mahična , Tuškana te Draganića, javljaju iz Vodovoda i kanalizacije.

Kako napominju, pored kvalitete ustanovljene su i dovoljne količine vode te će buduće vodocrpilište u Mostanju imati kapacitet crpljenja od 300 litara u sekundi. Pri kraju je izrada Koncepcijskog rješenja,  dokumenta koji će  biti  podloga za projektiranje. Prethodno je izrađen Elaborat o zonama sanitarne zaštite te usuglašen prijedlog Odluke o zonama sanitarne zaštite vodocrpilišta, čije donošenje je u nadležnosti Županijske skupštine. Vodocrpilišta su predmet nacionalnog interesa RH i predstavljaju državno vlasništvo te sve odluke  i faze od odabira lokacije, preko projektiranja do izgradnje, polaze od i usklađene su sa odlukama i propisima državnih nadležnih tijela i institucija.

– Istraživanje novih lokacija pitke vode provodi se kontinuirano pa je tako, temeljem vodoistražnih radova, do danas izgrađeno nekoliko novih zdenaca u sklopu postojećih vodocrpilišta( Mekušje, Gaza I, Gaza III, Švarča) čime je ojačan njihov kapacitet te omogućena stabilnost vodoopskrbe, kažu u Vodovodu.
 
U gradskom poduzeću osvrnuli su se na zabrinutost zbog utjecaja budućeg CGO Babina Gora na izvorišta pitke vode, te ističu kako ovaj projekt nema nema ugroze za budućnost karlovačke vodoopskrbe. 

– Centar za gospodarenje otpadom Babina gora udaljen je oko 5 km od samog ruba IV. zone sanitarne zaštite budućeg vodocrpilišta u Mostanju, a vodonosni slojevi vezani su neposredno uz karbonatne naslage iznad kojih su nepropusni slojevi. Općenito,voda na karlovačkom području je visoke kvalitete jer se radi o podzemnoj vodi zaštićenoj debelim i nepropusnim slojem gline koja je odličan izolatori, izvijestio je Vodovod.

Analize vode pokazuju da je crpljena voda bistra, bez boje, okusa i mirisa, stalne temperature, te ne zahtjeva nikakav proces obrade osim obavezne dezinfekcije. Organoleptički i fizikalno kemijski parametri su također konstantni, što upućuje na zaštićenu podzemnu vodu koja nije izložena vanjskim utjecajima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest