što smijemo u petak?

VIDEO Troskot u Direktu otkrila koje mjere će Stožer ublažiti: ‘Kafići su definitivno zakinuti’

Patrik Macek/PIXSELL

"Što se tiče restorana i kafića, pomiče se radno vrijeme do 23 sata", rekla je Žaklina Troskot

https://vijesti.rtl.hr/video/446184/troskot-u-direktu-otkrila-koje-mjere-ce-stozer-ublaziti-kafici-su-definitivno-zakinuti/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

Vesele li se kao Vesna Sposa i vlasnici kafića, restorana i drugih djelatnosti koje je osakatila korona, zna večerašnja gošća Žaklina Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja…

Bili ste danas na sastanku sa Stožerom – što sada znamo, što smijemo raditi u petak, i do koliko sati?

Što se tiče restorana i kafića, pomiče se radno vrijeme do 23 sata. Dosad je bilo do 22 sata i dolazi taj novi moment – restorani i unutarnji prostor i svadbe koje će sem oći održati cijelu večer.

Znači nema veze što su restorani do 23, pir može trajati do kad god – to znamo. Koliko gostiju?
120.

120? Sve smo od vas onda saznali. Mislite li da su kafići nepravedno zakinuti?

Definitivno, i to još uvijek nisu završeni razgovori. Mi smo bili na razgovoru i sutra ćemo sigurno morati nastaviti zato jer opet dovode kafiće u istu situaciju kad su bili i na zimu gdje su mogli prodavati coffee to go. Sad imamo opet situaciju gdje će u nekim trgovačkim lancima ljudi moći jesti hranu, a neće moći, odmah u lokalu pored, popiti kavu. Tako da je to opet dosta nelogično.

Što su vam odgovrili? Možete li se nadati otvaranju dva tjedna kasnije ili? 

Ukoliko situacija s brojakama bude povoljna, možemo očekivati onda od 15. lipnja otvaranje.

Kolik osad za kafiće i restorane znače sad ta ekstra dva sata koji su dobili. Za restorane taj prostor unutra. Je li to taj dio dana kada se najviše troši i najbolja je zarada ili kako? 

Za restorane sigurno puno znači jer morate zamisliti da je do sada bilo do 22 sata. Nisi večerao. Ako dođeš na večeru u 20:30, moraš biti jako brz, tako da su gubili taj večernji posao. Isto tako su gubili vrijeme koji im nije išlo na ruku. Kiša je padala i nije ti ugodno sjediti vani tri sata i večerati. Isto tako, naravno i kafićima tako da će ovo produljenje radnog vremena sigurno doprijeniti nešto, ali velim – nismo do kraja zadovoljni.

Imate li vi podatke od zadnja dva i pol mjeseca, otkad su se stvari otvorile – kako posluju kafići, restorani, s koliko je to pormeta manje nego inače, uobičajeno?

Za prva četiri mjeseca u ovoj godini kada usporedimo s 2019., to je 55,5 posto manje prometa. 

To je upola manje pormeta. Imate li podatak možda koliko je kafića zatvorilo?

Imamo taj podatak koji je preko 1 000 kafića trajno. Imamo 42 posto subjekata koji su u blokadi, ali imamo još firme, kako ih mi sad možemo nazvati, zombi subjekti koji će kad prestanu mjere, pokazati stvarnu situaciju i tko će na kraju opstati, tko će moći početi raditi i tko će se moći prilagoditi tržištu nakon što nije zaradio već osam mjeseci jer imate kafiće koji nisu imali terasu. Oni ne rade od 28. studenog.

Je li znate koliko ih ima, takvih koji uopće nisu otvorili cijeli ovaj period ili ne? 

Nemama podatak.

Rekli ste 1 000 kafića, a trajno zatvorenih restorana? 

Samo znam da us kao obrti, kao takvi, sad nemam raščlanjeno koliko, ali je od 1 000.

Spomenuli ste ove mjere. Hoćete li vi tražiti da se te mjere onda produlje, s obzirom na ovo otvaranje ili?  

To nema govora o tome. Uopće ne znam zašto je to uopće upitno iz mjeseca u mjesec. Ono što očekujemo je da koliko god traju bilo kakva ograničenja u radu, to mora pratiti financijske mjere. To više ne bi imalo nikakvog smisla, sad prekinuti, nakon godinu dana. Onda nisu trebali ni ovih godinu dana ništa uplaćivati tako da je to nešto što očekujemo da ide do kraja. 

Ovo će sigurno biti olakšanje za sve one koji imaju restorane i kafiće na moru sada kada stiže sezona? Jesu li oni povoljno reagirali na ovo?  

Bit će sigurno, ali imat ćemo drugi porblem, a to je radna s

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest