STIGAO I MINISTAR

Otvoreno novo gradilište sustava obrane od poplava – bager simbolično zagrebao na Gradcu, počinju radovi na lijevoj obali Kupe vrijedni 125 milijuna kuna

Uslijedit će ovdje i radovi prve i treće etape vrijedni dodatnih 93 milijuna kuna, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Prigodno predizborno danas je u Karlovcu otvoreno je još jedno gradilište i to ono u karlovačkom naselju Gradac gdje kreće nova etapa gradnje sustava zaštite od poplave.

Uoči drugog kruga izbora u kojem sudjeluju aktualni HDZ-ov gradonačelnik Damir Mandić i županica i kandidatkinja za tu dužnost Martina Furdek-Hajdin, u Karlovac su pristigli ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, a kako bi nazočili obilježavanju početka radova.

– Upravo dovršavamo zaštitu područja Logorišta i Male Švarče, radimo na području “brze ceste” i konačno nas evo i na lijevoj obali rijeke Kupe gdje krećemo s 32 milijuna kuna vrijednim radovima na gradnji armirano-betonskih zidova i nasipa. Uslijedit će ovdje i radovi prve i treće etape vrijedni dodatnih 93 milijuna kuna, rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Dodaje da i postupak prijave za sredstva EU isto tako ide dobro, uskoro bi trebao dobiti i privolu Jaspersa i prema Europskoj komisiji ići u osiguranje sredstava, za ovo operativno razdoblje čak 540 milijuna kuna za radove na karlovačkom području.

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je da je stanovnicima ovog kraja prije svih ovo potvrda da se ono što se govori godinama počelo ostvarivati. 

– Velik dio posla je obavljen u rješavanju imovinsko – pravnih odnosa da se može krenuti u radove. Ovaj dio Korane i Mrežnice je pri kraju, a vodi se briga i za Kupu i vjerujem da će svih ovih šest faza naredne godine se odraditi i onaj dio koji je vezan uz kanal Kupa – Kupa je ključni projekt koji će u potpunosti naš grad zaštititi od poplava, rekao je Mandić. 

Županica Martina Furdek-Hajdin spomenula je važnost cijelog projekta ne samo za Karlovac već i za Ogulin, a ministar Tomislav Ćorić je podsjetio na sve izazove koji su pratili ovaj projekt od samog početka.

– Sjajnom suradnjom Grada Karlovca i Hrvatskih voda dobili smo vjetar u leđa za rješavanje problema sustava obrane od poplave na karlovačkom području i uslijedio je u toj sinergiji sjajan posao koji se do sada obavio i obavljat će se u narednih nekoliko godina. Projekt je vrijedan milijardu i šesto milijuna kuna, a bit će financiran kroz dva programska razdoblja. Omogućit će da naši stanovnici uz karlovačke rijeke, ali i na području Sisačko – moslavačke županije više ne brinu po pitanju poplava, rekao je ministar Ćorić. 

Podsjetimo, gradnja sustava obrane od poplave grada Karlovca “teška” je čak milijardu i 60 milijuna kuna. Vlada Republike Hrvatske u prosincu 2018. godine donijela je odluku o proglašenju projekta “Projekt zaštite od poplave Grada Karlovca” strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, a Hrvatski sabor, radi brže pripreme i provedbe projekta “Sustav zaštite od poplava karlovačko – sisačkog područja”, donio je Zakon o projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe koji je stupio na snagu 4. siječnja 2019. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest