Matija Kuzmić iz Veselića u općini Ribnik pokraj Karlovca
dobitnik je stipendije projekta Raise the Bar, koja će mu
omogućiti da svoj slastičarski talent nastavi razvijati u
renomiranoj školi Ecole Nationale superieure de patisserie –
Ducasse & Thuries u Parizu! Uz Matiju, stipendije su
dobili i Tibor Klobučar te Grgo Bačelić, a stipendije su im
dodijeljene u Zagrebu, na predstavljanju vodiča Gault&Millau
2021. za Hrvatsku.
– Za mene ova stipendija znači otvaranje novih vrata u svijet
slastičarstva, ispunjenje mojih dječjih snova o studiranju
slastičarstva u Parizu te otvaranja vlastite artisan slastičarne.
Iskustvo sudjelovanja u Raise the bar projektu mi je pokazalo da
se trud i rad te želja za napretkom isplate, i mogu reći da mi je
Raise the Bar promijenio život te otvorio nova vrata. Rad s
članovima žirija u restoranu Noel ostat će mi zauvijek u
sjećanju, jer sam upoznao svoje idole hrvatske gastronomske
scene, istaknuo je Matija.
Matija Kuzmić strastveni je slastičar koji trenutno odrađuje
praksu u zagrebačkom restoranu Noel, a tijekom ljeta radit će u
poznatom dubrovačkom restoranu 360. Radno iskustvo započeo u
Boutique Hotelu Korana Srakovčić u Karlovcu gdje je otkrio svoj
talent i ljubav prema slastičarstvu.
Grgo, Tibor i Matija dijele strast za stalnim usavršavanjem i
zato su se prijavili za sudjelovanje u projektu Raise the Bar
kojim Coca-Cola HBC Hrvatska podržava razvoj hrvatskog
ugostiteljstva i turizma ulaganjem u profesionalno usavršavanje
konobara, barista, barmena, kuhara i slastičara.
Za perspektivne kuhare koji iščekuju edukaciju zasigurno ćemo još
čuti, čemu u prilog i činjenica što su stipendije zaslužili jer
su oduševili žiri koji čine renomirani hrvatski chefovi Hrvoje
Zirojević, Marko Gajski, Igor Gudac i Bruno Vokal te voditelj i
suvlasnik restorana Noel Ivan Jug.
Raise the Bar je strateška platforma Coca-Cole HBC Hrvatska koji
od 2019. godine djeluje s ciljem povećanja kvalitete obrazovanja
radne snage u ugostiteljstvu i turizmu. Projekt obuhvaća
akademiju za konobare, bariste i barmene, stipendije za kuhare,
slastičare i osoblje za posluživanje te suradnju s regionalnim
centrima kompetentnosti, čime Raise the Bar omogućuje
usklađivanje vještina i znanja ugostiteljskih i turističkih
djelatnika s potrebama poslodavaca.