RASJED NE MIRUJE

Seizmolog Fiket komentira potrese u Banovini, Zagrebu i Dalmaciji: Jesu li oni povezani i hoće li ih biti još?

RTL

"Mi smo cijelo vrijeme najavljivali da se ova serija očekuje i da će trajati jedno duže vrijeme", rekao je seizmolog Tomislav Fiket

Noćas na Banovini dva potresa u razmaku od pola sata. Prvi, jačine 4, 2 prema Richteru oko dva je sata probudio središnju Hrvatsku. Epicentar mu je bio kod Petrinje. Drugi od 2,8 prema Richteru tresao je pola sata kasnije. Rasjed očito ne miruje ni osam mjeseci nakon najrazornijeg potresa. RTL-ova ekipa je posjetila stanovnike Petrinje koji i dalje žive u strahu.

Više pogledajte u prilogu Marka Šiklića:

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/455498/seizmolog-fiket-komentira-potrese-u-banovini-zagrebu-i-dalmaciji-ali-i-na-haitiju-jesu-li-oni-povezani-na-bilo-koji-nacin-i-hoce-li-ih-biti-jos/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

Seizmolog Tomislav Fiket za RTL Danas pojasnio je što se događa.

Mnogi gledatelji od potresa imaju PTSP, možete li ih nakon ovih noćašnjih 4,2 umiriti?

Mogu ih umiriti u smislu da ovo nije ništa neuobičajeno. Mi smo cijelo vrijeme najavljivali da se ova serija očekuje i da će trajati jedno duže vrijeme, da su mogući ovakvi potresi, osim onih slabih i vrlo slabih. S te strane ih mogu umiriti jer se nije dogodilo ništa van očekivanja.

Ali ovakvih potresa i dalje može biti?

Može još uvijek biti takvih potresa.

Znači radi se kod potresa o oslobađanju energije. Vidimo da se veći period ovdje oslobađa na Banovini ta energija, za razliku od Zagreba gdje zapravo nema više tako jakih potresa. Kako to?

Zagrebačka serija – bio je puno slabiji potres nego ovaj petrinjski, em se ponašao malo drugačije od petrinjskog. Ovaj petrinjski se više školski ponaša. Zagrebački se u odnosu na to ponašao malo drugačije. Znači nije zadovoljio neke zakone, ali tu još uvijek ima naknadnih potresa samo su slabiji.

Nedostaju oni srednje jaki, ovih oko 4 stupnja?

Tako je, ovi jači.

Da ustanovimo, zagrebački se skroz ispraznio ili možemo očekivati još? 

Budući da mi ne vidimo, nažalost, kolika je energija nakupljena ispod površine Zemlje jer se radi o dubinama od 10 kilometara i više, tu vam je teško odgovoriti. Mi ne znamo kolika se količina energije nakupila tako da vam ne možemo reći koliko se od ovog, što bi se dalo izračunati, oslobodilo, da li je to sve ili nije. 

Jutros u Dalmatinskoj Zagori 3,3 prema Richteru – ima li on ikakve veze s potresima na sjeveru i u Banovini?

Moram vas ispraviti – 2,9 je bila magnituda…

2,9 je bio na kraju. Prvotni je bio…

Da, uvijek su te prve automatske magnitude malo veće, recimo reda 0,3 ili više. Dakle, nema direktne veze. Naravno da se, kada krenemo širiti sliku, svi smo na istom planetu. Sve je povezano u tom smislu, ali kad gledamo ovako, ti rasjedi nisu povezani i dolje je, između ostalog, i akumulacijsko jezero. Može biti i to da je inducirana seizmičnost zbog vodenih tokova. Teško je uspoređivati, a direktne veze sasvim sigurno nema.

Moguće da Dalmacija i dalje podrhtava ili?

Baš taj kraj ima dosta sad slabih potresa, osim ovog 2,9 koji je bio jutros u 8:40 sati. Zabilježen je jedan značajni broj potresa.

Maloprije smo vidjeli katastrofične scene s Haitija. Sada je oko 1.400 mrtvih. Prije 11 godina je bilo gotovo 100.000 mrtvih. Zašto se takav potres ne može dogoditi u Hrvatskoj ili može?

S jedne strane imamo sreću da ne živimo u tako aktivnom području kao što su Haiti jer oni su zaista na jednom vrlo aktivnom područje. Vi znate da je 2010. godine bio razoran potres koji je njihov glavni grad Port-au-Prince tako reći, sravnio sa zemljom. Kod nas na svu sreću rasjedi nisu tako dugački i ne mogu dati tu količinu energije, osim eventualno u zaleđu Dubrovnika, onaj dio prema Crnoj Gori. Tamo bi se mogao osloboditi. U Crnoj Gori je bilo potresa preko magnitude 7, ali u unutrašnjosti takve magnitude nisu za očekivati. Procjene su da bi maksimalne magnitude išle do 6,5 po Richteru.

Na Haitiju dva snažna potresa u razmaku od 11 godina. Može li se povući paralela s Hrvatskom?

Ne može jer su to drugačiji rasjedi, drugačiji sustavi. Znači sama zbivanja su drugačija, a s druge strane i statistika nešto što vam kaže da se u prosjeku svakih 100 godina dogodi n potresa. Možemo vam se dogoditi i n potresa u godinu dana pa onda 100 godina ništa ili se mogu rasporediti. Mi znamo da je za Zagreb razmak od nekih 100 godina. Mi smo znali da smo taj period prošli. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest