TRUSNO TLO

HE Lešće leži tik na rasjedu na kojem je moguć potres magnitude 6,5 stupnja? Zabrinuta Karlovčanka se pita je li netko uopće kod gradnje vodio o tome računa?!

Je li potresni rizik rasjeda Bosiljevo uzet u obzir pri projektiranju i izgradnji brane Lešće, i koliku magnitudu potresa ona može izdržati, pogotovo obzirom na činjenicu da je sagrađena točno na seizmičkom rasjedu?

Česti potresi već mjesecima su tema svih medija, a u zadnje vrijeme lokalne, ali i nacionalne je ponovo zainteresirala devastacija rijeke Dobre gradnjom hidroelektrane u Lešću i posljedice koje zbog ove gradnje trpi rijeka i stanovnici na njezinim obalama. 

Apokaliptične scene iz hollywoodskih filmova u pravilu imaju i mega branu koja se urušava uslijed potresa, te val koji nosi sve pred sobom. Jedna je Karlovčanka, koja je zamolila za anonimnost, u posljednje vrijeme razmišljala i može li HE Lešće u slučaju jačeg potresa dodatno ugroziti karlovačko područje pa je došla i do nekih zaključaka. Zamolila je da njezino promišljanje podijelimo s javnosti, ali isto tako i za anonimnost.

Njezin tekst prenosimo u cijelosti…

Potaknuta i sve zabrinutija zbog učestalih potresa u posljednje vrijeme, pogotovo onih koji se približavaju karlovačkom području, željela bih vam ukazati na još jedan potencijalni problem s branom hidroakumulacije Lešće, pored svih njenih dosad poznatih negativnih učinaka. Naime, prema podacima do kojih se može javno doći na internetu, ispada da je ta brana sagrađena točno na seizmičkom rasjedu Bosiljevo. To se može lako utvrditi uvidom u besplatnu znanstvenu bazu podataka europskih seizmičkih rasjeda (“SHARE –  The European Database of Seismogenic Faults”) koja je u kartografskom obliku dostupna na linku. Dotični rasjed u bazi je pohranjen  pod oznakom HRCS024: Bosiljevo, a u znanstvenoj literaturi poznat je i pod nazivom “reverzni rasjed Črnomelj – Slunj”.  (Usput, u istoj bazi podataka vidljiv je i rasjed HRCS27: Petrinja, koji je uzrokovao nedavne razorne potrese na Banovini.)

Kad se na gore navedenom linku maksimalno zumira karta na području Lešća, vidi se položaj brane HE Lešće u odnosu na rasjed tj. činjenica da je brana smještena upravo na samom rasjedu! Ovo se može dodatno provjeriti i usporedbom sa satelitskom slikom ovog područja na Google Maps stranicama. Ako se pak na karti seizmičkih rasjeda klikne na sam rasjed “HRCS024: Bosiljevo”, pa na link “Details” u prozorčiću koji će iskočiti, mogu se pročitati detaljniji podaci o rasjedu, od kojih je najvažniji onaj da je na njemu moguć potres momentne magnitude (Mw) iznosa 6.5. Mislim da nije potrebno dalje obrazlagati kako postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost ukoliko bi došlo do potresa na ovom rasjedu i slijedom toga do mogućeg puknuća brane HE Lešće te  potencijalnih katastrofalnih posljedica za čitav kraj nizvodno u porječju Dobre, nadalje Kupe u koju se Dobra ulijeva, pa tako i za sam grad Karlovac. Prilažem nekoliko slika s navedenih stranica koje ilustriraju ove navode.

S obzirom da nisam primijetila da je u razdoblju prije i nakon gradnje HE Lešće u javnosti bilo ikakvog spomena o ovoj činjenici, a uzevši u obzir i aktualnu seizmičku aktivaciju ovog dijela Hrvatske, smatram da bi bilo uputno kod stručnih i nadležnih službi i pravnih osoba prvenstveno verificirati i stručno interpretirati gore navedene činjenice, pa potom zatražiti i javnosti predočiti odgovore na pitanja kao što su:

– je li potresni rizik rasjeda Bosiljevo uzet u obzir pri projektiranju i izgradnji brane Lešće, i koliku magnitudu potresa ona može izdržati, pogotovo obzirom na činjenicu da je sagrađena točno na seizmičkom rasjedu?

– postoji li procjena rizika od nastanka razornog potresa na rasjedu “Bosiljevo” odn. “Črnomelj-Slunj” i kakva je ona?

– postoji li procjena i simulacija o tome kakav bi vodeni val nastao u slučaju puknuća brane, koliko bi stanovništva i objekata nizvodno bilo ugroženo, kolika bi bila opasnost za sam grad Karlovac i zašto ti podaci nisu javno objavljeni, tj. pučanstvo upoznato s njima?

– zašto se ne provode vježbe za slučaj puknuća brane i bi li u tom slučaju došlo do uobičajene hrvatske improvizacije tj. stihije?

– bi li ova, široj javnosti dosad nepoznata činjenica, mogla biti onaj jezičac na vagi nakon kojeg bi se, uz sve dosad poznate negativne efekte izgradnje HE Lešće, moglo početi razmišljati o njenom zatvaranju i trajnom pražnjenju akumulacije?

Odlučila sam se obratiti upravo vama budući da vas smatram objektivnim medijem kojem je stalo prvenstveno do interesa lokalne zajednice, za razliku od nekih drugih lokalnih medija koji također eksploatiraju temu Lešća no usto je i instrumentaliziraju u korist nekih ultradesnih političkih opcija. Tema je po meni relevantna za svakog stanovnika našeg grada, naše županije, a i cijele Hrvatske, bez obzira na političku pripadnost, a političkom instrumentalizacijom prijeti opasnost da ona bude prepoznata kao uski stranački interes i kao takva a priori odbačena od strane vladajućih. Vjerujem da sam pružila dovoljno početnih podataka za kvalitetno novinarsko obrađivanje teme, a po potrebi i za njeno dizanje izvan lokalnih okvira, na nacionalnu razinu. Također se nadam se da ćete nakon pribavljenih odgovora o svemu transparentno i objektivno izvjestiti javnost.

Na kraju bih željela reći da podatke dostavljam anonimno (iako su svi iz javno dostupnih izvora, samo ih treba povezati i verificirati) zato što moje ime ne bi značilo nikome ništa, a mogla bih eventualno imati i nekih neugodnosti u životu i radu zbog ovog maila. Stoga slobodno, ukoliko budete obrađivali ovu temu, pripišite sebi zasluge za njeno otkrivanje. Uostalom, ja sam vam samo ukazala gdje u javno dostupnim podacima treba započeti pretragu, piše nam zabrinuta sugrađanka. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest