Važno je da takve krumpire držite podalje od djece koja imaju puno nižu tjelesnu masu pa mogu i jače osjetiti posljedice trovanja
Krumpir je namirnica koju često ostavljamo u smočnici puno dulje
nego bi trebalo pa nije neuobičajeno da ga bacamo nakon što
primijetimo neugodan miris. No ima i onih koji će pretpostaviti
da je dovoljno samo oguliti koru, maknuti crne točkice, da bi on
bio dobar za jelo.
Stručnjaci kažu kako postoji jedan specifičan znak koji otkriva
da krumpir nije više dobar za jelo, ali i da može biti
opasan za zdravlje.
Lako je pomisliti da ih samo trebamo ukloniti s krumpira kako bi
on bio jestiv, ali samo niste svjesni problema. Prema pisanju
Healthline portala, zelena se boja na krumpiru javlja kada on
započne s proizvodnjom klorofila, što je prirodan proces. No kada
primijetite taj pigment, to znači da je krumpir počeo i s
proizvodnjom solanina, komponente koja štiti od štete koje
uzrokuju životinje, insekti, gljivice i bakterije. Radi
se o toksinu koji se nalazi u krumpiru, a ne samo o zelenim
točkama, a ako se radi o višoj razini, može biti opasan za ljude,
piše
Ordinacija.hr.
Razine solanina su najveće u kori krumpira, pa ćete guljenjem
svakako otkloniti dio toksina (oko 30 posto), ali nećete riješiti
problem. Stručnjaci nisu sigurni koliko to točno ove komponente
treba biti u krumpiru da vama bude loše, ali jedna je studija
otkrila da 0.6 miligrama po kilogramu težine može voditi do
bolesti. Posebno je važno da takve krumpire držite podalje
od djece koja imaju puno nižu tjelesnu masu pa mogu i jače
osjetiti posljedice trovanja solaninom.