GOSPODARSTVO

Županijski poduzetnici u pandemiji poslovali bolje nego 2019., Kuzman: Rasli su prihodi, izvoz, dobit, plaće, a zaposlenih je najviše u 18 godina!

- Najvažnije rezultate bilježimo u zapošljavanju: imamo 1.175 zaposlenih više nego u isto doba godinu prije. Vladine mjere tome su pomogle, ali najviše su pridonijeli naši poduzetnici koji se dobro bore s pandemijom, napomenuo je Kuzman.

Poduzetnici u Karlovačkoj županiji, njih 2.417, prošle je godine poslovalo bolje od državnog prosjeka; štoviše, rezultati su im bolji nego oni koje su imali 2019.

Potvrdio je to na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Karlovac njezin predsjednik Zlatko Kuzman, napomenuvši da u pandemiji, naravno, nisu svi imali odlične rezultate – hotelijeri i ugostitelji imali su velike probleme, no fiskalizacija računa za ovu godinu kaže da se situacija popravlja nabolje.

– Prihodi poduzetnika su rasli 4,4 posto, dobit 35, izvoz 23, plaće 4,7 posto, a ove godine je nastavljen daljnji porast plaća: podaci DZS kažu da je prosječna plaća svih zaposlenih u Karlovačkoj županiji 6.908, nešto je manja u prerađivačkoj industriji: 6.812 kuna. Ohrabrujuće je što je rast nastavljen i ove godine, rekao je Kuzman.

Financijski pokazatelji po 26 kriterija kažu da su u 24 rezultati bolji nego godinu prije, a poduzetnici u Karlovačkoj županiji, u usporedbi s ostalim županijama, na 4. su mjestu po ekonomičnosti poslovanja, 5. po plaćama.

– Najvažnije rezultate bilježimo u zapošljavanju: imamo 1.175 zaposlenih više nego u isto doba godinu prije. Vladine mjere tome su pomogle, ali najviše su pridonijeli naši poduzetnici koji se dobro bore s pandemijom, napomenuo je Kuzman.

Migracijski saldo u Karlovačkoj županiji, nakon što je godinama bio negativan jer se puno više ljudi iseljavalo nego doseljavalo, lani okrenuo pa je 189 stanovnika više doseljenih, što je u skladu s trendom u drugim tranzicijskim zemljama koje su slične situacije imale nakon ulaska u EU. Ipak, u županiji je oko 20.000 stanovnika manje nego prije 20 godina.

– U Karlovačkoj županiji je 36.111 zaposlenih, što je najviše od 2003. A 2001. imali smo 16.440 nezaposlenih, sada 2.800. Imamo manjak stručnih radnika u nizu grana, što je uz porast sirovina – bakra, čelika itd., te nekih usluga, najveći problem naših poduzetnika, ispričao je Kuzman.

Uspješno poslovanje poduzetnika, po sadašnjoj situaciji, trebalo bi biti nastavljeno iako se, naravno, neki s problemima nose lošije nego drugi.

– Optimisti smo. Naša poduzeća se dobro razvijaju, rast imamo u svim grupama, dobro posluju mikro, mali, srednji, a naročito veliki poduzetnici. Uvjerenja smo da svi nalaze rješenja za izlazak iz ove pandemijske krize, zaključio je.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest