POLJOPRIVREDA

Ministrica poljoprivrede u Karlovcu: Udruženi proizvođači su snažniji, konkurentniji i otporniji na tržišne poremećaje

Pixabay.com

Uspostava proizvođačkih organizacija bila je tema radionice

– Unatoč pomacima u broju proizvođačkih organizacija ne možemo biti zadovoljni. Udruženi proizvođači su okrupnjeni, snažniji, konkurentniji i otporniji na tržišne poremećaje. Putem skladišno – distribucijskih centara osigurat ćemo potrebnu infrastrukturu, putem Mjere 9 moguće je osigurati potporu za uspostavu i rad proizvođačke organizacije, dok se u novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike osobit naglasak stavlja na udruženja proizvođača, koja će svojim ciljanim djelovanjima u okviru operativnih programa provoditi sektorske intervencije te unaprijediti stanje u sektoru, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Karlovcu, na radionici o uspostavi proizvođačkih organizacija.

To su, po definiciji Ministarstva poljoprivrede, pravne osobe koje predstavljaju osnovni oblik dobrovoljnog udruživanja primarnih poljoprivrednih proizvođača, nastale na inicijativu i kontrolirane od njezinih članova koji ravnopravno sudjeluju u donošenju odluka značajnih za rad i poslovanje. Jedna od najznačajnijih djelatnosti im je objedinjavanje ponude i stavljanje na tržište proizvoda vlastitih članova putem računa proizvođačke organizacije.

Nakon prezentacije Ministarstva o mogućnostima i pogodnostima koje za proizvođače nosi udruživanje, Luka Cvitan je u ime proizvođača okupljenih u proizvođačku organizaciju Jabuka.hr izložio rad i pogodnosti takvog načina poslovanja u praksi, temeljen na činjenici da okuplja 20 proizvođača te gotovo 25 % ukupne hrvatske proizvodnje jabuka.

Karlovačka županija organizirala je ovu radionicu kako bi se lokalni proizvođači upoznali s prednostima uspostavljanja proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća, u cilju boljeg konkuriranja na tržištu i prodaje proizvoda u što većim količinama. Županica Martin Furdek Hajdin je poručila da proizvođači imaju potpunu podršku Karlovačke županije u smislu administracije ukoliko se odluče na uspostavu proizvođačke organizacije.

U Hrvatskoj trenutačno djeluju 22 priznate proizvođačke organizacije iz devet različitih sektora u deset županija, a okupljaju više od 700 primarnih proizvođača.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest