BRIGA ZA STARIJE

Karlovačka udruga “starKA” upozorava na sve veći broj ilegalnih domova za starije, “opleli” po ministru: Dosta je ignoriranja, primite se posla!

Naši građani starije životne dobi više si ne mogu priuštiti stihijski rad i donošenja rješenja koja naizgled rješavaju jedan ili dva problema, ali u praksi generiraju barem desetak novih.

Karlovačka udruga “starKA” koja se bavi problematikom socijalnih usluga za starije osobe danas je na tiskovnoj konferenciji upozorila na porast ilegalnih pružatelja usluga domova te kako je bitno da se prije korisnici informiraju je li pružatelj usluge registriran. Konferenciji su nazočili Ivana Bajnrauh – osnivačica, Tanja Ivka – potpredsjednica, Sabina A. Latin – predsjednica i Zoran Brkić – član udruge

– Ilegalnih radnji je sve više, od ilegalnih “domova”, preko udomiteljstva koja ne bi trebala raditi van CZSS-a, oglasa u kojima se nude usluge skrbi uz potpisivanje ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju pa čak i rada na crno po kućama. Svako malo imamo prilike čitati i slušati koliko je takva nelegalna “skrb” upitne kvalitete i koliko može biti opasna. Stoga apeliramo, upozoravamo i molimo sve građane da provjere pružatelja usluga. Ako traže smještaj  za sebe ili za svog člana obitelji, molimo da se raspitaju i provjere kod koga idu. Treba inzistirati na potpisivanju ugovora o smještaju te plaćati uslugu isključivo na transakcijski račun banke, nikako gotovinom. Registriran odnosno legalan dom, bilo obiteljski bilo ustanova, na objektu mora imati istaknutu ploču s nazivom pružatelja, adresom i matičnim brojem odnosno OIB-om a najbolje je pogledati je li dom na popisu u adresaru na web stranicama Ministarstva (link), kažu u udruzi.

Za udomiteljstva, nazovite i provjerite sa Centrom za socijalnu skrb. Pozivamo građane da se obrate i i nama u udrugu, putem mejla ili telefonom – rado ćemo pomoći i provjeriti legalnost pružatelja.

Nažalost, očekuje se još veći porast ilegalaca budući da je potreba za smještajnim kapacitetima sve veća, gospodarska situacija sve teža a institucije nisu u stanju uspostaviti red i nemaju ni rješenja nit sluha za ilegalne pružatelje ni za manjak smještajnog kapaciteta. Dapače, kad se ilegalci pronađu – oni nesmetano rade dalje ili ih se legalizira – na istoj adresi otvara se legalni dom, na drugog ili istog predstavnika, često na “ortačke ugovore”. Da, ima i takvih “obiteljskih” domova – nisu svi predstavnici domova i stvarni vlasnici, rečeno je na tiskovnoj konferenciji.

U Udruzi traže resorno ministarstvo, ministra Aladrovića i pridružene institucije da se prime posla. Tražimo od ministra Aladrovića i da se prestane s dosadašnjom praksom špekulacija i najavama zakona po medijima. Ako je pripremljen, tražimo objavu prijedloga zakona. Obećali su da će se novi Zakon o socijalnoj skrbi uputiti na I. čitanje u II kvartalu 2021., 2. čitanje u III ili IV kvartalu, a stupanje Zakona na snagu u siječnju 2022. godine. Na kraju smo trećeg kvartala, a mi se još uvijek bavimo nekakvim – najavama. Uostalom, na temelju čega predlažete zakon, ministre? Hrvatska javnost još nije vidjela ni čula konkretne argumente svih ovih najava niti na temelju čega i kako ste do njih došli. Na mnoga pitanja treba odgovoriti prije ovakvih odluka, a nismo čuli da ih netko spominje, kamo pak da ponudi odgovore. Dakle, tražimo konkretne odgovore na konkretna pitanja. 

– Dosta je ignoriranja stvarnosti, dosta je ignoriranja crnih i nepoželjnih brojki, dosta je populizma i vještog prebacivanja odgovornosti. Stop dugogodišnjem zanemarivanju i nesuočavanju s problemima. Dosta su se prijedlogom zakona bavili ljudi neupućeni u stvarno stanje, stvarne probleme i bez razumijevanja uzroka problema. Naši građani starije životne dobi više si ne mogu priuštiti stihijski rad i donošenja rješenja koja naizgled rješavaju jedan ili dva problema, ali u praksi generiraju barem desetak novih. Predugo se socijala u RH rješava od danas do sutra i to isključivo na medijski pritisak. Tek kad se digne “medijska hajka”, kad se neko zlo desi, kad predstavnici medija počnu postavljati pitanja, onda se nešto učini. Od proaktivnosti ni p., navode u udruzi.

Kako dodaju, traže i inzistiraju na argumentima.

– Obrazložite, ministre, prijedloge i dajte odgovore na ključna otvorena pitanja. Pokažite nam da znate što, kako i zašto radite te da stvarno imate rješenja koja će povećati broj smještajnog kapaciteta, izjednačiti sve korisnike usluga socijalnih usluga za starije te riješiti problem ilegale. Ako prijedloga još nema na vidiku, tim bolje, tu smo – spremni razgovarati, učestvovati i pomoći. Vjerujemo da nam je cilj isti – otklanjanje uzroka problema socijalne djelatnosti za starije i donošenje kvalitetnog zakona. Državnu tajnicu u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, gđu Marija Pletikosa molimo pojašnjenje zadnjeg intervjua na portalu mirovina.hr, traže u karlovačkoj udruzi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest