VRIJEDNI VINOGRADARI

Počela berba na dugoreškom području – urod drugu godinu zaredom prepolovio jaki proljetni mraz, ali je kvaliteta grožđa dobra

Ova godina nije bila nimalo sklona voćarstvu i vinogradarstvu. Kasni proljetni mraz učinio je svoje pa voća na ovom području gotovo da i nema, a količine grožđa značajno su manje od očekivanog.

Ovih dana na dugoreškom području vinogradari obavljaju berbe grožđa. Obzirom da je prošlog tjedna vremenska prognoza govorila o pogoršanju vremena i kiši za vikend, neki poput vinogradara Maria Biršića u berbu su krenuli ranije. 

– Pobrao sam u srijedu, jer sam želio izbjeći kišu i pad sladora u grožđu. Nabrao sam polovinu od inače normalnih količina, a sad vinograde napadaju i ptice i srne stoga je valjalo spasiti ono što se da. Chardonnay je imao slador 18, a crna frankovka 15-16 što je odlično, pa očekujem da će i vino biti kvalitetnom, kaže nam Biršić.

Ova godina nije bila nimalo sklona voćarstvu i vinogradarstvu. Kasni proljetni mraz učinio je svoje pa voća na ovom području gotovo da i nema, a količine grožđa značajno su manje od očekivanog. 

– Ovo je druga godina zaredom u kojoj su se vinogradari susreli s jakim proljetnim mrazom, a godinu prije imali smo također mraz, ali i tuču već pod kraj sezone koja je u nekim područjima potpuno uništila urod. U odnosu na normale godine ovogodišnja berba je prepolovljena, ali ono što je ostalo je dobre kvalitete. Dakle količinski je podbacilo, a kvalitativno je zdravo i dobro. Do kraja ovog tjedna berbe će završiti. Neki su brali i proteklog vikenda, a neki i ranije. Ptice, ali i srne, sada prave veliku štetu, jer nema drugog voća, a nema ni čuvara u vinogradima kao nekad, ispričao je za KAportal Vlado Grčić, predsjednik dugoreške Udruge vinogradara, vinara i voćara. 

Kako je počela korona, inače poznata izložba i proglašenje najboljih vina uz tradicionalna druženja vinara su izostala. Naime, ove godine organizirano je samo ocjenjivanje vina, a prijavljeno je bilo 82 uzorka. Ocjenjivanje se održalo pod strogim epidemiološkim mjerama, ali bez izložbe i degustacije najboljih vina. 

– Nadam se da će nakon dvije loše godine, naredna godina ipak biti bolja. Vjerujem da će biti i odličnih vina, jer obzirom na smanjene količine grožđa ljudi će se više truditi, nego kad je berba. Tada se opuste pa se događaju greške. Temperature za berbu su trenutno povoljne, jer ako se bere kod visokih temperatura zna doći do oksidacije još za vrijeme berbi.  Našim podrumarima tehnologija proizvodnje dobre kapljice je već dobro poznata, što već godinama potvrđuju na izložbama, a kao dodatan savjet mogu istaknuti da je osnovna stvar pranje i održavanje primjerene čistoće, zaključio je Vlado Grčić te dodao kako se također nada da će se dogodine stvoriti uvjeti za održavanje tradicionalne izložbe vina. 
  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest