BIO JE GLADAN

Tko kaže da je hrvatsko sudstvo sporo i neučinkovito? Sud u Gračacu ekspresno osudio beskućnika i uzeo mu 60 kuna od građana

RTL

Prosjak je dobio uvjetno 15 dana zatvora s rokom kušnje od godine dana

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/462658/tko-kaze-da-je-hrvatsko-sudstvo-sporo-i-neucinkovito-sud-u-gracacu-ekspresno-osudio-beskucnika-i-uzeo-mu-60-kuna-od-gradjana/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

Tko kaže da je hrvatsko sudstvo sporo i neučinkovito? Kako brzo možete biti osuđeni i ovršeni ako ste na prosjačkom štapu? I to doslovno, što dokazuje slučaj Rajka iz Gračaca. Osuđen je zbog prosjačenja, mora vratiti basnoslovnih 60 kuna.

Presuda je jasna – po njenoj pravomoćnosti 20 kuna će se vratiti Peri, a 30 Marjanu koji su novac prije mjesec dana svojevoljno dali prosjaku jer im se tužio da je gladan.

”Kada dođe prosjak na vrata nemoj ga odbiti i ja ga nisam odbio, ako opet dođe neko drugi, dat ću mu”, rekao je Marjan Tomić.

”Meni nikad nije za 20 kuna, ja mnogo puta dođem u trgovinama i ja vidim da se jadna baka muči, ja kažem evo baki dati od mene”, kazao je Pero Bagavac.

Jedan i drugi iznenađeni su dosljednošću i brzinom sustava u kojem suđenja inače znaju trajati i više od desetljeća.

”On odgovara za 60 kuna… a ja nisam dobio osam plaća u Hidri, nisu mi nikad dali, nitko me ne tuži, niti sam ja koga. Od uhićenja do presude, prošla su svega 3 dana”, rekao je Tomić.

”E to je najveći problem u nas, u sistemu, nitko ne smije da digne ni prst na onoga koji je pokrao državu”, kazao je Bagavac.

Ali, kada policija zatekne u skitnji ili prosjačenju neku osobu, ili dobije dojavu o tome, procedura je jasna – poručuju iz policije

”Ona se dovede u službene prostorije, nad njom se provede kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja obilježja takvog prekršaja. Onda se nakon toga uz optužni prijedlog privodi na općinski sud, prekršajni odjel ili se protiv nje podnese optužni prijedlog, pa se ide u daljnji redovni postupak”, rekla je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Iako je predviđena kazna za prosjačenje od 50 do 200 nekadašnjih njemačkih maraka ili do 30 dana zatvora, mještani Gračaca na strani su prosjaka koji je dobio uvjetno 15 dana zatvora s rokom kušnje od godine dana.

”Ja to ne mogu shvatiti, ne mogu shvatiti u svojoj glavi to”, rekla je Mirena Surla.

”Ja ću svakome dati, tko god da zatraži, evo zatražite i vi i ja ću dati, ako imam. Bilo tko da zatraži, a ja ne bih tražio da imam”, kazao je Marijan Martinović.

Osuđeni 53-godišnji muškarac je iz gotovo potpuno napuštenog sela Radljevca pored Knina u kojem živi svega sedam stanovnika.

Čovjek kojemu je sudska presuda donesena u roku od samo 3 dana zbog isprošenih svega 60 kuna makar neće morati platiti sudske troškove jer prema presudi, on je lošeg imovinskog stanja.

Njega nismo zatekli kući, a sumještani se nadaju da zbog prošenja neće opet biti na meti policije i pravosuđa.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest