IN MEMORIAM

Preminuo velikan televizijske dramaturgije Ivo Štivičić – prije 40 godina u Bubnjarcima na snimanju serijala “Tamburaši” okupio velika imena hrvatskog glumišta

Boris Scitar/Pixsell

Željeznički kompleks u Bubnjarcima poslužio je kako bi se dočarala zbivanja Drugog svjetskog rata na dionici pruge Vinkovci - Nova Gradiška.

U 86. godini života napustio nas je velikan hrvatske dramaturgije i scenarist Ivo Štivičić. Ovaj doajen dramskog pisanja u svojim brojim djelima nastupao je kao svojevrsni tribun potlačenih i marginaliziranih individualaca.

Bezbroj drama i likova učinio je besmrtnim, a najpoznatija je zasigurno njegova kultna serija “Kuda ide divlje svinje”. Kao scenarist istaknuo se radom na brojnim filmovima, između ostalih i na onom Nikole Tanhofera “Dvostruki obruč” iz 1963. i Eduarda Galića “Horvatov izbor” iz 1985.

Mi se ovom prilikom prisjećamo drame “Tamburaši” iz 1981. godine, u kojoj je Štivičić bio scenarist, a radnja serije u dva nastavka snimana je na željezničkom kolodvoru u Bubnjarcima, točnije na zadnjoj stanici dionice pruge Karlovac – Ozalj –  državna granica sa Slovenijom.

Ovaj željeznički kompleks poslužio je kako bi se dočarala zbivanja Drugog svjetskog rata na dionici pruge Vinkovci – Nova Gradiška. U bijegu od zla koje donosi rat, u posljednjem vagonu vlaka, koji se nalazio pod gestapovskom pratnjom, stjecajem okolnosti susreli su se domobran, političar, ratni švercer, dezerter i tamburaši “nazdravičari”. Jedan je to od karakterističnih dramskim tekstova pod perom velikog Štivičića, koji vjerno prikazuje ljudske karaktere i njihove izbore u trenutku izuzetnih i kritičnih situacija. 

Ovaj dramski serijal tako je prije 40 godina u Bubnjarcima okupio velika imena hrvatskog glumišta i dramske umjetnosti. Osim već spomenutog scenarista Ive Štivičića, bio je tu i redatelj Mario Fanelli, a uz njih i istaknuta glumačka imena, Rade Šerbedžija, Martin Sagner, Perica Martinović, Edo Peročević i mnogi drugi. Glazbu za “Tamburaše” potpisao je Arsen Dedić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest