OSMISLIO APLIKACIJU

Rastu brojevi korone – raste i interes građana za cijepljenje! Karlovački liječnik preko aplikacije zove na cijepljenje

RTL

Liječnik obiteljske medicine iz Karlovca dr. Goran Lazić koristi aplikaciju preko koje kontrolira tko se cijepio, a necijepljenjima preko nje šalje e-mail

https://vijesti.rtl.hr/video/466354/rastu-brojevi-korone-u-splitu-je-interes-veci-za-200-posto-u-karlovcu-preko-aplikacije-zovu-na-cijepljenje/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

“Ledeno mi je malo, bilo bi bolje da mogu čekati unutra”, rekla je Ena Jurkov iz Zadra.

No Gordani Mičunović iz Zadra ne smeta ni kiša, i ona se došla cijepiti. 
“Ne smeta mi kiša. Došla sam po treću dozu Pfizera. Čekam možda 15 minuta”, rekla je Gordana. 

Na punktovima za cijepljenje kažu, ako će trebati, radit će i poslijepodne i vikendima te potvrđuju da je porastao interes za cijepljenjem.
“Osobno sam se uvjerio da se prve doze traže puno više nego prije. Dolaze i po treću dozu, ima naručenih i za drugu. Sigurno je veći interes”,rekao je Robert Županović, koordinator za cijepljenje na punktu Višnjik u Zadru.

Zanimanje Splićana povećalo se za čak 200%, a oni se mogu cijepiti i u ljekarni u trgovačkom centru. 
“Nove mjere su. O tome se pričalo prošli tjedan, one su objavljene u petak. S druge strane, tijekom čitavog prošlog tjedna imamo porast broja zaraženih, 
tako da je kombinacija jednog i drugog utjecala na veći interes za cijepljenje”, komentirao je sve Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Ta je županija druga najlošija prema broju cijepljenih dvjema dozama. 

Razgovarali smo s ljudima koji su se u ponedjeljak cijepili prvom dozom. 
“Ovo mi je prva doza. A zašto sam se odlučila? A zbog pritiska, iako je bilo dovoljno razmišljanja da ili ne”, rekla je Ana Marić iz Podstrane. 

Željko Lozica iz Splita također se prvi put cijepio, uzeo je cjepivo Johnsona koje vrijedi godinu dana. “Odlučio sam se najviše radi posla i radi zaštite”, rekao je. 

U proteklih mjesec dana na tjedan se cijepilo 35.000 građana, interes raste, pa je u odnosu na sredinu listopada sada cijepljeno dvostruko više ljudi. 

Razgovarali smo i s Anom Šesto, voditeljicom smjene cijepljenja na Zagrebačkom velesajmu: “Tjekom prethodnog tjedna cijepljeno je oko 10.000 ljudi u šest dana, od toga je bilo 6200 prvih doza. Tijedan prije toga bilo je sveukupno 6500 ukupno, od kojih je 4300 bilo prvih doza. Znači, bilježimo porast”. 

Prije deset dana liječnici obiteljske medicine dobili su zadatak zvati pacijente starije od 65 godina koji se još nisu cijepili. 

No dr. Goranu Laziću, karlovačkom liječniku obiteljske medicine, u tome pomaže aplikacija. “S obzirom na to da se bavim programiranjem, složio sam malu programsku podršku, koja se vezuje na licenciranu, koju već koristim i u svakom trenutku znam sve o svojim cijepljenim i necijepljenim pacijentima”, pojašnjava dr. Lazić. 

Tko se cijepio, tko je odbio, tko treba booster dozu, koga treba zvati, koga ne – sve na jednom mjestu i jedan klik mišem. 

“Liječnici to imaju u zadnjih mjesec dana, potrudili su se proizvođači licenciranih programa da to uvrste unutra. Međutim, moja programska podrška obavještava i pacijente koji imaju e-mail adresu o svim relevantnim stvarima vezanim uz cijepljenje”, dodatno pojašnjava naš sugovornik. 

Današnji broj zaraženih manji je zbog manje testiranja nedjeljom, ali ministar zdravstva Vili Beroš upozorava: “Moramo biti spremni na sve. Ali tko zna hoće li doista brojevi za deset dana duplo rasti ili se stabilizirati i početi padati, pa situacija nije ista? Moj zadatak je biti spreman i na veći rast i u tom kontekstu sve činimo”. 

Na jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Split u posljednjih tjedan dana gotovo se udvostručio broj pacijenata na respiratoru.

Predstojnica Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje u KBC-u Split Sanda Stojanović Stipić kaže: “Imamo tu dosta  mlađih bolesnika, najmlađi je 1999. godište, bez popratnih  komorbiditeta, zdrav, nažalost nije cijepljen, kao i većina naših bolesnika koji su sada na respiratoru. Mislim da ni za vrijeme rata nije bila ovakva situacija, da je 80 bolesnika u bolnici na mehaničkoj ventilaciji”. 

U bolnici je gotovo 2000 pacijenata, a od njih je svaki sedmi na respiratoru. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest