ŽIVI U KARLOVCU

Majka Francuza kojeg će zauvijek pamtiti svi Vukovarci: ‘Danas sam ovdje puna emocija’

RTL

U Vukovar su s Lyliane Fournier došli i njeni unuci, Jean-Michelovi nećaci

https://vijesti.rtl.hr/video/467908/majka-jean-nicoliera-danas-sam-ovdje-puna-emocija/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

Uz novinara Sinišu Glavaševića, jedno od poznatijih imena smaknutih na Ovčari je i tada 25-godišnji Francuz Jean-Michel Nicolier koji je za rat čuo na televiziji i odlučio pomoći u obrani Hrvatske.

Nakon ranjavanja na vukovarskom Sajmištu, bio je u bolnici, odakle su ga srpski okupatori odveli s ostalim pacijentima i pogubili na Ovčari. 

“Što za vas simbolizira Vukovar?” – “Klaonicu”, tako je samo par sati prije smaknuća odgovorio Nicolier francuskim novinarima u Vukovarskoj bolnici. 

Dragutin Berghofer-Beli, jedan od sedmorice preživjelih, svjedoči kako su četnici Francuza tukli, kao i Sinišu Glavaševića, a nakon čega je Spasoje Petković zvani “Štuka” polumrtvoga Nicoliera izvukao iz mučionice logora na Ovčari i ubio metkom.

Najžalosnija je činjenica što njegovi posmrtni ostatci još uvijek nisu pronađeni jer su tijela iz skupne grobnice preko puta hangara na Ovčari odvezena na nepoznato mjesto.

U Vukovar je danas stigla i njegova majka Lyliane Fournier, koja se iz Francuske preselila u Karlovac gdje čeka samo jednu vijest – pronalazak posmrtnih ostataka svog sina. 

“Nakon 30 godina sam zbunjena i kao uvijek iznenađena koliko su ljudi pažljivi prema meni i koliko se i dalje sjećaju mog Jean-Michela. Danas sam ovdje puna emocija, a prvi put su sa mnom došli moji unuci, Jean-Michelovi nećaci”, kazala je Fournier za RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest