Vrijeme je kolinja koje ne miriše samo na slasne delicije, već i na opasnost
Nedavno propucavanje mladića još je jedno upozorenje. Kolinje u Velikoj Gorici zamalo je završilo tragično zbog korištenja pravog pištolja, no poguban može biti i mesarski pištolj za omamljivanje svinja.
Sve o njemu zna 19-godišnji Lovro, koji pomaže obitelji na njihovu gospodarstvu.
“Ovo je pištolj za svinje, odnosno plinski pištolj. u njega nejdu pravi metci, ima iglu koja je dužine ove cijevi i ona izlazi van kad se aktivira. Trebalo bi pripaziti da se ne drži prema sebi jer se možemo ozlijediti. Ako je blizu glave, ne daj Bože možemo se i ubiti”, objasnio je Lovro Zadravec iz Dvorišća.
No pištolj, nož i čekić lagano odlaze u zaborav. Kolinje kao tradicija nestaje, a ono postaje samo proces s kojim se na što brži i bezbolniji način dolazi do mesa.
“U zadnje vrijeme najviše se govori o humanom klanju. Svinje se sa strujom zdrma tak da je puno lakše njoj to prebroditi, a lakše je i mesaru koji joj onda može lakše pustiti krv, bez opasnosti da se on u procesu ozlijedi”, objasnio je Damir Jagić, predsjednik Udruge uzgajivača svinja Varaždinske županije.
S jedne strane, i bolje ovako jer na tradicionalnoj svinjokolji, opasnost vreba na svakom koraku.
“Uuuu svašta se zna dogoditi, pogotovo ako si ljudi popiju od ranog jutra. Mogu se sjekirom lupiti ili nožem porezati. To je ono što se najčešće dogodi. Pogotovo kad se čvarci rade ljudi se mogu pak opeći, a isto se dogodi, a isto se dogodi kad se rade krvavice kad ljudi nastradaju od vruće vode”, kaže Zadravec.
Za sve one koji će ovih dana sudjelovati u svinjokolji, formula za uspješan posao dosta je jednostavna – samo oprezno i što dalje od čašica koje stvaraju pomutnju.