UVOD U ROBOTIKU

U ZTK Karlovac održavno prvo natjecanje mladih robotičara – najuspješniji su bili Katarina Bregar i Jan Vidović

U Zajednici tehničke kulture održano je prvo natjecanje iz robotike u okviru EU projekta “Uvod u robotiku”. Projekt se financira iz područja popularizacije STEM područja, nosilac je Hrvatsko društvo za robotiku, a Zajednica je jedan partnera. Ciljevi projekta su povećanje aktivnosti djece  i mladih u STEM područjima, unapređenje suradnje organizacija civilnog društva, škola i visokoškolskih ustanova. Voditelj projekta u Karlovačkoj županiji je profesorica Elvira Špelić Vidović.

Na natjecanju je sudjelovalo 14 polaznika radionica robotike, uzrasta od 4. razreda osnovne, do 4. razreda srednje škole. Oni su programirali robote, koji su konstruirani, isprintani i sastavljeni kako bi uz pomoć senzora savladavali različite zahtjeve. Rad sa ovim robotima će omogućiti karlovačkim robotičarima daljnji razvoj znanja i vještina, te ih učiniti sposobnim za sudjelovanje na raznim natjecanjima.

Na provedenom natjecanju zadatak je bio prolaz staze u što kraćem vremenu. Natjecatelji su bili podijeljeni u dvočlane ekipe, te su međusobnim, istovremenim vožnjama, uz navijanje, postigli sljedeće rezultate:

Pobjednici su Katarina Bregar i Jan Vidović, drugo mjesto osvojili su Nikolina Bregar i Leonard Špelić, dok su se na treće mjesto plasirali Oskar Stanković Šprajc i Maksim Štefanac. U drugom polugodištu slijedi još jedno natjecanje, a pobjednici će sudjelovati na završnom, državnom natjecanju.

Osim polaznika neke od tri grupe robotičara u Zajednici, sudionici projekta će biti učenici OŠ Žakanje, OŠ Cetingrad i OŠ Generalski Stol. Ovim projektom će se obuhvatiti preko 150 učenika u cijeloj Karlovačkoj županiji, te im omogućiti korištenje suvremenih tehnologija kao i korištenje naučenog u svom školovanju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest