IN MEMORIAM: ANKICA LEPEJ

Političari i novinari za Direkt o ostavštini prve hrvatske zviždačice: ‘Njen čin je revolucionaran, opasan, ali opravdan’

RTL

'Istina je danas daleko pogubnija od laži i pljačke', govorila je Ankica Lepej prije nešto više od mjesec dana

https://vijesti.rtl.hr/video/477260/politicari-i-novinari-za-direkt-o-ostavstini-prve-hrvatske-zvizdacice-njen-cin-je-revolucionaran-opasan-ali-opravdan/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

U posljednja 24 sata od korone je umrlo 55 osoba, jedna od njih je i Ankica Lepej, prva i najznačajnija hrvatska zviždačica.

Lepej je radila u Zagrebačkoj banci gdje je 1998. godine otkrila da supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Ankica Tuđman u banci ima 210 tisuća maraka i 16 tisuća dolara koje tadašnji predsjednik nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Tu informaciju je dojavila Jutarnjem listu nakon čega je nastala golema afera. Banka je raspisala nagradu od čak milijun kuna za onoga tko otkrije izvor informacije, ali gospođa Lepej se idućeg dana sama prijavila. Nakon toga je gotovo trenutno dobila i otkaz i kaznenu prijavu, nikad se više nigdje nije mogla zaposliti, umrla je siromašna, u gradskom socijalnom stanu.

Prošle godine pak upitana je bi li ponovila isto. “Bi, bi. Velim vam da mi uopće nije žao. Nijednog trenutka, bez obzira na sve one posljedice”, rekla je.

Lepej je naime priznanjem odbila i nagradu, a 11 mjeseci prije mirovine ostala je bez stana, prijetili su joj, a Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv nje zbog kaznenog djela odavanja poslovne tajne.

“Činovi kao što je bio njen, onako senzacionalan, bomba prava kada vi u autokratskom režimu u javnost pustite provjerenu i točnu informaciju da je predsjednik države lažac i da je sakrio novac na ženinom računu i nije prijavio u imovinskoj kartici iako to nije smio”, govori bivši predsjednik HND-a, Saša Leković.

Radimir Čačić, predsjednik Reformista dodaje: “I tada ste imali tu vrstu ludila kada je recimo Smiljko Sokol izjavio da novac nije imovina. Svašta smo u ovoj zemlji čuli. Njezin značaj i proboj leda je u to vrijeme, ipak govorimo o ’98 ipak idemo prema ozbiljnijoj demokraciji, je bio izuzetan”. 

Novinar portala Index.hr, Vladimir Matijanić tvrdi kako je njen čin tada u svakom slučaju bio nepoželjan i revolucionaran, u krajnjoj liniji i opasan. “Ali po svim ljudskim kriterijima on je bio opravdan”, zaključuje.

Saša Leković je s Ankicom Lepej radio i na knjizi Istina objavljenoj 2003. godine. Govori nam kako je Lepej bila žena institucija. Ono što nisu radile institucije radila je ona i ostala je dosljedna i hrabra do posljednjeg udisaja iako je zbog svega izgubila sve, i ona i njen muž.

A ovako je danas opisuju njezin sin i odvjetnica. “Samo mogu reći kako sam ponosan na svoje roditelje. Nikad nisam pomislio da je majčin potez bio loš. Znam za što su se moji roditelji borili i volio bih da naše društvo počne razmišljati poput njih”, rekao je 
Gordan Lepej, sin Ankice Lepej za Jutarnji list.

“Silno je vjerovala u pravdu i dobro koje u nekoj konačnici uvijek mora pobijediti”, tvrdi
Vesna Alaburić, odvjetnica Ankice Lepej za Index.hr.

Nažalost i 23 godine poslije, ta pobjeda se ne nazire, iako je ona uvijek vjerovala. “Istina je danas daleko pogubnija od laži i pljačke”, zaključila je Ankica Lepej prije nešto više od mjesec dana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest