DIVLJANJE CIJENA

Cijene bi uskoro mogle ići gore! Novi udar na standard građana najavljuju mesari

foto ilustracija - RTL

U posljednjih godinu dana najviše su porasle cijene ulja i masti – za 21.9 posto

https://vijesti.rtl.hr/video/478910/cijene-bi-uskoro-mogle-ici-gore-novi-udar-na-standard-gradjana-najavljuju-mesari/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

Valu poskupljenja ne nazire se kraj. Cijene hrane već su sad na najvišoj razini u gotovo sedam godina, a uskoro bi mogle ići još gore. Novi udar na standard građana najavljuju mesari. Neki su već nakon Nove godine digli cijene, a očekuje se kako bi mogle narasti i do 30 posto.

Pravi domaći ručak, bez juhe, mnogima je nezamisliv. U njoj je u posljednje vrijeme, priznaju građani, sve više kostiju nego mesa. Razlog – divljanje cijena.

“Kod nas je junetina poskupila i to u dva navrata, nestašica je žive stoke. Svinjetina nije dugo poskupila. Svinjetine ima dovoljno i cijena je pristupačna”, izjavio je mesar Dario Bešlić.

No, kako stvari stoje, ne zadugo. Jedna svinja na dan pojede 20 kuna, šest kuna više nego što joj vrijedi kilogram. Takvo stanje je neodrživo, kaže nam jedan od najvećih uzgajivača svinja u zemlji.

“U roku par mjeseci se mora dogoditi poskupljenje i živih svinja i mesa. Ovog trenutka su gubici po jednoj svinji – kreću se od 150 do 200 kuna”, rekao je Mirko Kolić, vlasnik svinjogojske farme.

Cijene mesa mogle bi narasti i do 30 posto. Kruh je već skuplji. Vlasnik najstarije zagrebačke pekarnice kaže – nova poskupljenja su neizbježna – i do 20 posto!

“To je lančana reakcija koju ti moraš, hoćeš – nećeš pratit. Ako je sve otišlo gore, moraš i ti poskupit. Poskupila su sva goriva i to se sve vuče jedno za drugim”, kazao je Miroslav Trajković, vlasnik pekarnice u Zagrebu.

Inflacija čini svoje.

“To možete svaki tjedan mijenjati cijene onda, ne ja nego svi. Nema tu neke rezerve da se možemo pokrpati, nema tu više krpanja i to će biti ludo i nezaboravno”, rekao je Trajković.


“Morat ćemo manje jesti mesa, a više povrća. Ne znam što da vam kažem”, kazala je Katarina Suljić, prodavačica na osječkoj tržnici.

A voće i povrće već odavno plaćamo kao suho zlato, a čini se – plaćat ćemo ga još više.

“Pošto je nama poskupio repro materijal, gnojivo, sve je otišlo gore, tako ćemo se i mi po tome morati mjerit”, izjavila je Suljić.

U posljednjih godinu dana najviše su porasle cijene ulja i masti – za 21.9 posto. 11.6 posto više plaćamo voće i povrće. I cijena kruha se podigla – za 10.4 posto. 4.1 posto više plaćamo meso. Divljanju cijena ne nazire se kraj.

“Potrošači će osjetiti, za sada možemo reći sigurno u prvih par mjeseci ove godine značajno povećanje cijena u području mesa i mlijeka”, rekla je Zvjezdana Blažić, specijalistica za sektor poljoprivrede i prehrambene industrije.

“Trgovina je zadnja i uvijek je dežurni krivac, ali moram reći da stvarno nije tako. Same marže su dosta niske i one jedva osiguravaju nekakvu opstojnost i razvoj”, kazao je Josip Zaher, potpredsjednik HGK za trgovinu i financije.

Poskupljenja tresu cijeli svijet, pa se u Vladi brusi paket mjera koji bi trebao ublažiti udar na džepove građana, ali i poduzetnika.

“I porezna politika će biti sastavni dio tog ukupnog paketa mjera.”, izjavio je Zdravko Marić, ministar financija.

Jedan od oblika pomoći, su i vaučeri za struju, koji bi se trebali proširiti i na plin.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest