BRIGA ZA STARIJE

Presedan mjera i veliki korak unaprijed: Pružateljima privatnog smještaja za starije stiže pomoć Vlade, na nju mogu računati i 44 doma u Karlovačkoj županiji

Pixabay.com

- Možemo biti zadovoljni ili nezadovoljni iznosima, ali ovo izjednačavanje prava korisnika svih domova jest pomak i ozbiljan korak naprijed naše socijale, kazala je Angelina Sabina Latin, predsjednica udruge starKA.

Prošli tjedan Vlada Republike Hrvatske predstavila je paket mjera za smanjenje utjecaja poskupljenja. Među njima su i mjere za socijalno ugrožene skupine teške nešto više od 800 milijuna kuna, od čega 300 milijuna kuna za povećanje obuhvata i visine naknade za ugroženog kupca energenata, 470 milijuna kuna za umirovljenike te 30 milijuna kuna za pružatelje socijalnih usluga.  

Upravo na ovu mjeru usmjerenu pružateljima socijalnih usluga, iz udruge starKA žele svratiti pozornost jer kako kažu, riječ je gotovo pa presedan mjera kad je riječ o pomoći pružateljima socijalnih usluga.  

Kako ističu, izuzev par desetaka komada jednokratnih rukavica, par zaštitnih odijela, vizira i naočala te koje litre alkohola u prvoj godini izbijanja pandemije, korisnici pružatelja u privatnom sektoru nisu do sada bili pomagani.  

– Ovo je prvi put da se uistinu razmišljalo o tome da i ti stariji koji nisu upali u povlaštene javne decentralizirane domove ili pak nemaju prava na smještaj rješenjem CZSS-a, trebaju pomoć, naglašavaju.  

U Karlovačkoj županiji kapacitet privatnih pružatelja socijalnih usluga okvirno iznosi 725, barem onih legalnih. Obiteljskih domova ima 42, sa smještajnim kapacitetom za 675 korisnika. Privatna ustanova je za sad samo jedna – Dom Viktorovski za 50 korisnika. Tu je još i ustanova Dom za starije i nemoćne Biskup Srećko Badurina u Ogulinu, koji je inače u fazi proširenja i kapaciteta i širenja usluga na izvaninstitucionalne.  

Svi oni bit će obuhvaćeni novom mjerom resornog ministarstva. Mjesečna potpora po pružatelju u obiteljskim domovima iznosit će 1.000 kuna, pružateljima usluga s kapacitetom do 20 korisnika dvije tisuća kuna, s kapacitetom od 21 do 50 korisnika tri tisuće kuna, u onima s 51 korisnika pa na više 4 tisuće kuna. Pružatelji usluge u udomiteljskim obiteljima mogu računati na iznos od 400 kuna. K tome, dodaje se još iznos od 600 kuna za pripremu i dostavu obroka po pružatelju.  

Kako je u razgovoru za KAportal komentirala Sabina Angelina Latin, predsjednica udruge starKA, riječ je o namjenskim sredstvima kao antiinflatornoj mjera za energente struju i plin. Odmah idući dan je već ministarstvo poslalo obavijest svim pružateljima za dostavu podataka o vrsti energenta za koji se bira mjera, nazivu opskrbljivača i broju mjernog mjesta. 

– Možemo biti zadovoljni ili nezadovoljni iznosima, ali ovo izjednačavanje prava korisnika svih domova jest pomak i ozbiljan korak naprijed naše socijale i Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s Josipom Aladrovićem, kazala je Latin.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest