NAJVIŠE DJECE

U Karlovcu i Karlovačkoj županiji sve više izbjeglica iz Ukrajine – puno Karlovčana donosi pomoć, a Crveni križ navodi što je najpotrebnije

U rad tima Crvenog križa uključuju se Ukrajinci iz Karlovca, ali i oni koji su stigli kao izbjeglice, a sada i sami pomažu sunarodnjacima.

Sve više izbjeglica iz Ukrajine nalazi se i u našem gradu i županiji, a najviše je – djece. U trenutku našeg razgovora s ekipom iz Crvenog križa Karlovac u gradu je smješteno dvadesetak osoba, uglavnom u privatnom smještaju, a u organiziranom smještaju u motelu Grabovac ih je 58. No, brojke se mijenjaju iz dana u dan, ponekad i iz sata u sat, tako da već u trenutku objave ovog teksta mogu biti drugačije, veće.

Sanda Lovrić Rupčić, voditeljica mobilnog tima Društva Crvenog križa Karlovačke županije, koje redovito posjećuje Grabovac i pruža psihosocijalnu pomoć, ističe:

– Današnja aktivnost s raseljenim osobama smještenim u Hotelu Grabovac je bila usmjerena na razgovor sa majkama i djecom radi procjene njihovih potreba. U dogovoru sa Društvom Crvenog križa Slunj realizirali smo grupne aktivnosti u koje su se aktivno uključile i majke i djeca. Za majke smo organizirali radionicu aerobika i radionicu jačanja otpornosti u suočavanju sa teškim  životnim situacijama. Djecu smo uključili u likovnu i sportsku radionicu…

Brojni Karlovčani pružaju pomoć pa iz Crvenog križa apeliraju da se više ne donosi odjeća, jer je donirana količina znatno premašila potrebe. To se ne odnosi i na obuću:

– Osobitu smo pažnju posvetili i razgovoru sa majkama jer je među njima nekoliko majki s malim bebama koje su posebno ranjiva skupina. I nadalje apeliramo na potrebu prikupljanja donacija, između ostalog su iskazane potrebe za dječjom hranom i pelenama te kućnim šlapama i tenisicama, naglašava članica tima Crvenog križa, Nataša Horvat.

U odnosu na protekli razgovor, nabavljena je perilica za rublje, no iznimno bi pomogla i sušilica za rublje, jer ga je puno i često je potrebno pranje, pogotovo dječje robe. Za izbjeglice smještene u Grabovcu nije potrebna hrana, ali jest za dio onih smještenih u Karlovcu u privatnom smještaju, jer je riječ o ljudima bez ikakvih prihoda.

Situacija na terenu nameće i suradnju s drugim ustanovama. Marko Samardžija spominje kako je u razgovoru s djecom u Grabovcu otkrio jednog glazbeno nadarenog dječaka, koji je se i u Ukrajini glazbeno školovao pa je odmah pokrenuta inicijativa da mu se osigura pohađanje Glazbene škole u Karlovcu, ali i smještaj u Učeničkom domu. 

U rad tima uključila se i Ukrajinka Olena Serkez koja već dulje vrijeme živi u Karlovcu i stavila se na raspolaganje i kao prevoditelj, ali i u svim drugim oblicima pomoći za svoje sunarodnjake. Pomažu i same izbjeglice – tako je dio tima postala Viktorija Sergeeva, profesorica kineziologije koja je donedavno u Ukrajini radila kao profesorica tjelesne kulture i trenerica plivanja, a sada se uključila u rad tima Crvenog križa. 

Boško Rupčić apelira na moguće donatore da poklone polovne dječje bicikle:

– Jako je puno djece, a prostor oko Grabovca nudi puno prilike za rekreaciju u prirodi. Djeca to jako vole i pomaže im da smetnu s uma sve što se događa. Nabavili smo im role, a bilo bi jako lijepo kada bismo uspjeli nabaviti i par bicikala.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest