SJEĆANJE NA '91.

Na Plitvicama obilježena 31. obljetnica Krvavog Uskrsa i pogibije Josipa Jovića, Božinović: Plitvice su antologijsko i mitsko mjesto Domovinskog rata

Osim toga, Policijska uprava karlovačka u Studentskom centru Karlovac postavila je i prigodnu izložbu, koja ostaje otvorenom do 20 travnja. Više o ultra maratonu i izložbi pročitajte na poveznici: Sjećanja na akciju "Krvavi Uskrs".


Na Plitvicama je danas obilježena 31. godišnjica Krvavog Uskrsa i pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića kao prve žrtve u Domovinskom ratu.

Kao i ranijih godina, i u sklopu ovogodišnje obljetnice članovi Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, aktivni i umirovljeni policijski službenici, pripadnici specijalne i drugih rodova policije, članovi sportskih klubova, dali su svoj jedinstven doprinos sjećanju na ulogu hrvatske policije u obrani i oslobađanju Hrvatske. Tim povodom, Udruga Specijalne jedinice policije “Grom” Karlovačke županije, zajedno s Atletskim klubom Plitvice organizirala je već tradicionalni 87 kilometara dug, ultra maraton od Karlovca do Plitvica, koji su sudionici započeli sinoć i nakon 14 otrčanih sati odali prigodnu počast ispred spomen obilježja Josipu Joviću (snimku pogledajte na Twitteru).

Povodom obljetnice i članovi biciklističke ekipe “Tigrovi” jučer su, u organizaciji Ustanove za sveobuhvatnu skrb o pripadnicima 1. gardijske brigade “Tigrovi” i Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, odvozili 145 kilometara dug biciklistički maraton od Rakitja, preko Karlovca i Slunja, do Plitvičkih jezera, naziva “Krvavi Uskrs 1991.-2022.”

Osim toga, Policijska uprava karlovačka u Studentskom centru Karlovac postavila je i prigodnu izložbu, koja ostaje otvorenom do 20 travnja. Više o ultra maratonu i izložbi pročitajte na poveznici: Sjećanja na akciju “Krvavi Uskrs”.

– Specijalne postrojbe poslane su ovdje, na ovaj teren da spriječe presjecanje Hrvatske na dva dijela i time je poslana politička poruka svima koji su mislili da će stvoriti državu u državi, da im to neće poći za rukom i da Hrvatska ima i odlučnosti, ali i snage, pogotovo snage hrvatske policije, specijalaca, Prvih hrvatskih redarstvenika. Ovdje su bili pripadnici iz Lučkoga, Rakitja i Kumrovca, dakle mladi ljudi koji su bili spremni žrtvovati sve kako bi hrvatski narod dobio svoju državu. To se u konačnici i dogodilo, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dodaje da smo veoma ponosni na ulogu hrvatske policije u Domovinskom ratu, pogotovo na njegovom početku, kada je to bila jedina organizirana oružana formacija koja je pružila odlučan otpor neprijatelju. 

– Ovdje smo nažalost izgubili i prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, kojem i danas dolazimo pred spomenik, ovdje na Plitvicama, koje je postalo antologijsko mjesto hrvatske obrane, antologijsko i mitsko mjesto Domovinskoga rata, jer zapravo ovdje je sve i počelo, rekao je ministar Božinović, naglasivši pritom kako su Plitvice mjesto, duboko ukorijenjeno u hrvatski domoljubni duh.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest