12. SVIBANJ

Međunarodni je dan sestrinstva! U Karlovačkoj županiji ima ih 1.932, u OB Karlovac svjesni njihove važnosti ali ukazali i na slabost sustava

Možemo zaključiti da je potrebno ulaganje u sestrinstvo jer zasigurno ima pozitivne refleksije na zdravlje populacije i na cjelokupni zdravstveni sustav, poručuju iz karlovačke bolnice.

Dana 12. svibnja širom svijeta obilježava se Međunarodni dan sestrinstva kao sjećanje na Florence Nightingale začetnicu sestrinstva. Kao i svake godine i ove tom prilikom Međunarodno vijeće medicinskih sestara donosi temu koja je vodilja povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva. Ovogodišnja tema glasi “Ulažite u sestrinstvo i poštujte prava na osiguravanje globalnog zdravlja”. 

U sustavu zdravstva medicinske sestre i tehničari čine najbrojniju populaciju zdravstvenih profesionalaca, stoga imaju bitnu ulogu u planiranju zdravstvene zaštite populacije u budućnosti. 

Kako poručuju iz Ravnateljstva Opće bolnice Karlovac, u registru Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara sa područja Karlovačke županije evidentirano je 1932 medicinske sestre i tehničara. Uz Hrvatsku komoru medicinskih sestara, medicinske sestre i tehničari danas aktivno djeluju kroz 33 stručna društva u HUMS-u ali i kroz brojne druge udruge u sestrinstvu. 

– Sestrinstvo se danas temelji na specifičnom znanju, vještinama i istraživanju, a upravo je istraživanje ključno za razvoj profesije sestrinstva. Svjesni kako razina obrazovanja podiže  razinu standarda kvalitete zdravstvene njege, trajno se ulaže u edukaciju. Danas se medicinske sestre obrazuju na razini srednje škole, preddiplomskih, diplomskih studija, upisuju doktorate znanosti čime je osigurana profesionalizacija sestrinstva u potpunosti. Medicinske sestre bave se i znanstveno-nastavnim radom na brojnim studijima sestrinstva diljem Hrvatske. Osim formalnog obrazovanja, medicinske sestre i tehničari obvezni su trajno se usavršavati kako bi mogli pružiti kvalitetnu zdravstvenu njegu utemeljenu na najnovijim saznanjima. Medicinske sestre i tehničari su profesionalci koji prikupljaju i raspolažu najvećim brojem informacija o pacijentima za koje skrbe. Informacije se odnose ne samo na trenutno zdravstveno stanje, već uključuju pacijentove strahove i brige koje ih muče, obiteljsku povijest, zanimanje, socijalno stanje, uključenost u zajednicu, kažu u OB Karlovac. 

Pandemija bolesti Covid–19 razotkrila je niz slabosti u zdravstvenim sustavima, te ogroman pritisak pod kojim svakodnevno rade medicinske sestre i tehničari. Istovremeno je pokazala i njihovu iznimnu predanost, posvećenost i hrabrost u borbi s javnozdravstvenim izazovima koje donosi pandemija. 

– Danas u Hrvatskoj nedostaje medicinskih sestara i tehničara, razlozi su mnogobrojni te zahtijevaju cjelovit pristup lokalne i državne politike u rješavanju problema profesije sestrinstva. Možemo zaključiti da je potrebno ulaganje u sestrinstvo jer zasigurno ima pozitivne refleksije na zdravlje populacije i na cjelokupni zdravstveni sustav, poručuju iz karlovačke bolnice. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest